De Balie poogt het publieke debat te blijven voeren

AMSTERDAM..

Van onze verslaggeefster

'Een popcornmachine die almaar springeriger wordt': zo ziet Chris Keulemans (35), de nieuwe directeur van cultureel centrum De Balie in Amsterdam, het aanbod van opinievormende programma's in Nederland. Tal van podia in Amsterdam en andere steden bieden gelegenheid tot discussie maar intussen lijkt het net of alle meningsvorming zich afspeelt in praatprogramma's op televisie en op opiniepagina's van kranten, vindt Keulemans.

Aan De Balie zal dat laatste niet liggen, hoopt de nieuwe directeur. Het centrum probeert volop aan opinievorming te doen, zij het op een wat bredere manier dan de afgelopen jaren. Het centrum zal zich gaan bezighouden met nieuwe media, met dien verstande dat die veel zullen samenwerken met allerlei clubs die nu al onder de vleugels van De Balie huizen.

De Balie, genoemd naar de rechtbank die in het gebouw tot in de jaren zeventig gevestigd was, kreeg onder het directeurschap van Felix Rottenberg landelijk naam als het centrum waar Haagse bestuurders in kritische debatten stevig werden aangepakt. Rottenberg was niet alleen de scherpe discussieleider, maar ook zelf speler aan de zijlijn van de politieke arena.

Toen hij als voorzitter van de PvdA midden in die arena kwam te staan, bleef bij De Balie de tweede man, Paul Kuypers, achter. 'Kuypers was de wijze oude man achter Felix' zegt Keulemans. 'Soms letterlijk. Hij zat wel eens schuin achter Felix op het podium om hem tijdens een discussie in te fluisteren waar hij moest insteken.'

Kuypers (66) was de man van de analyse en de reflectie. Tijdens zijn directeurschap opereerde De Balie meer naar binnen gekeerd. De debatten over welzijn, immigratierecht, gezondheidszorg en andere onderwerpen waarbij de verhouding van overheid en burger aan de orde is, werden in zijn tijd ook volop gevoerd. Dat gebeurde echter vaak achter gesloten deuren en die debatten waren minder georiënteerd op de Haagse politiek.

In het fraaie negentiende-eeuwse gebouw zijn de afgelopen jaren nieuwe initiatieven uitgebroed. Keulemans, vijf jaar geleden binnengehaald voor de meer literaire kanten van het programma, heeft ook voeling gehouden met nieuwe media: de Digitale Stad, bijvoorbeeld; de denkbeeldige stad op Internet, waar alle mogelijke informatiestromen te vinden zijn en iedereen vanachter zijn eigen computer kan deelnemen aan discussies.

Press Now, de stichting die in 1991 werd opgericht om de onafhankelijke media in voormalig Joegoslavië te steunen, is ook bedacht in De Balie en houdt er kantoor. Twee miljoen gulden heeft de stichting al kunnen overmaken. Het alternatieve netwerk van journalisten dat elkaar vanuit de verschillende oorlogvoerende republieken via E-mail van nieuws voorziet, kan ook voor de media hier een belangrijke bron van informatie worden, hoopt De Balie.

Het thema 'media en oorlog', staat op de agenda van De Balie voor 4 oktober. Via fragmenten uit documentaires en oorlogsfilms wordt de bezoeker van De Balie geconfronteerd met de vraag wat de aantrekkingskracht van oorlog en geweld is. De staf van het Internationaal Documentaire-filmfestival, ook inwonend bij De Balie, kan bij onderwerpen als dit snel beeldmateriaal leveren.

Een volgende deur, van het kantoor van de Marokkaanse tv- en filmproducent Najib Taoujni, staat open voor het verkrijgen van informatie over de islamitische wereld, in en buiten Nederland. De Britsindische schrijver Salman Rushdie zelf - voor wie Keulemans twee jaar geleden een Nederlands steuncomité oprichtte vanwege het doodvonnis dat door Iran over Rushdie is uitgesproken - spoorde tijdens een lezing in De Balie aan om discussies te houden tussen de islamitische stromingen in Nederland.

Dat gaat gebeuren op 12 oktober. Voormalig burgemeester E. van Thijn praat dan op het podium van De Balie over 'Hoe werkt de islam in Nederland' met drie islamitische geestelijken die verschillende stromingen vertegenwoordigen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden