'De bal rolde en de spelers liepen geen gevaar'

Volgens de betrokken trainers Van der Lem en Van Marwijk had de voetbalwedstrijd tussen AZ en Feyenoord (0-3) gisteren niet mogen worden gespeeld....

Van onze verslaggever Paul Onkenhout

Vóór doorgang viel net zoveel te zeggen als voor afgelasting. Het veld was redelijk bespeelbaar en leverde geen gevaar op voor de spelers. Maar inderdaad, leuker werd AZ - Feyenoord er niet op, in een stadion waar het veld almaar witter en natter werd en de twee supportersscharen zich in de rust bezig hielden met sneeuwbalgevechten.

Als één groep al de dupe werd van het besluit van competitieleider Van Rhee en scheidsrechter Van Dijk, waren het de supporters. De koude was bitter en voor topvoetbal waren ze in de Alkmaarderhout aan het verkeerde adres.

In een provincie waar ijzel toesloeg, een snelweg werd afgezet en het trein- en busverkeer voor een deel uitviel, was het bovendien een hele kunst het stadion te bereiken. Dat gold ook voor Van Dijk die zich 's ochtends vanuit het Friese Wolvega glibberend naar Alkmaar begaf. Als tegemoetkoming aan het publiek begon het duel een kwartiertje later.

Complottheorieën, de ene nog spectaculairder dan de andere, dwarrelden dan ook al snel door Alkmaar. De meest gehoorde was dat AZ - Feyenoord gespeeld móést worden, op grond van een besluit van bovenaf. Er zou geen alternatieve datum voorhanden zijn en het gevaar bestond dat anders Rotterdamse supporters naar Spangen zouden trekken waar later op de dag Sparta het opnam tegen PSV.

Aanvankelijk was het veld sneeuwvrij, dankzij het zeil dat sinds vorige week de grasmat bedekte. Een uur voor de wedstrijd begon het echter opnieuw te sneeuwen. Trainers en spelers, bij monde van de aanvoerders Wijker en Van Wonderen, hielden daarop een warm pleidooi voor afgelasting.

Scheidsrechter Van Dijk zwichtte niet en bracht na de wedstrijd het tumult tot de juiste proporties terug. De bal rolde, zoals de reglementen voorschrijven, en de spelers liepen geen gevaar.

Een tamelijk oninteressante schijnwedstrijd was echter het gevolg. In dat opzicht hadden Van Marwijk en Van der Lem gelijk. Het gedrag van de spelers werd bepaald door angst en ingehouden emoties, niet door spontaniteit.

Het was opmerkelijk dat uitgerekend een speler voor wie sneeuw, hagel en ijzel tot een paar jaar geleden onbekende verschijnselen waren, zich boven iedereen verhief. Dat was Bonaventure Kalou, de Afrikaan. Net zo opvallend was het trouwens dat AZ-middenvelder Jan Kromkamp zich van de kou niets aantrok en als enige stoer een shirt met korte mouwen droeg.

Kalou scoorde zelf in de 34ste (0-1, met een daverende volley) en de 84ste minuut (0-3, na een solo) en bereidde een minuut voor zijn tweede doelpunt een treffer van Tomasson (0-2) voor. Zo kreeg Feyenoord wat het hebben wilde, een triomf in een met zorg tegemoet geziene uitwedstrijd, en dat na de onverwachte nederlaag in Heerenveen.

Als een der weinigen slaagde Kalou er in gebruik te maken van de omstandigheden, in plaats dat hij er van slag door raakte. Om begrijpelijke redenen - de absentie van Leonardo is er een van - is Feyenoord er veel aan gelegen de schorsing van Kalou te beperken.

Nadat hij in het duel met Heerenveen uit het veld werd gestuurd, stelde de tuchtcommissie van de KNVB een schorsing van vier duels voor die vandaag in zou gaan. Feyenoord heeft laten weten daar niet mee akkoord te gaan en stuurt aan op een mondelinge behandeling van de zaak.

Met Van Wonderen als middenvelder en Van Gobbel op diens plaats in de verdediging (en Jochemsen op de reservebank) had Feyenoord van AZ weinig te duchten. De Alkmaarders hadden aan een eenzame strijder, spits Nelisse, te weinig om de Rotterdamse defensie te pijnigen. Op dat deel van het veld deden De Haan en vooral Van Gobbel stoïcijns en geconcentreerd hun werk.

Van AZ zal dit seizoen nog het een en ander vernomen worden, en niet louter in positief opzicht. Met uitwedstrijden tegen Vitesse (beker) en PSV voor de boeg is in Alkmaar zwaar weer op komst.

De spelers beginnen zich bovendien openlijk af te vragen waarom na Van Hanegem ook Van der Lem, ondanks een goede verstandhouding met de spelersgroep en bevredigende resultaten, zich gedwongen voelt op te stappen.

Van der Lem trachtte in de tweede helft zijn ploeg te wekken met drie wissels. Het vervangen van de falende buitenspelers Boussatta en Perez, en later Fortes Rodriguez, baatte AZ niet.

Wel kreeg AZ een grote kans op de gelijkmaker. Uitgerekend oud-Feyenoorder Nelisse slaagde er niet in Dudek te passeren, waarna Kalou aantoonde dat gistermiddag op de veelbesproken grasmat talent wel degelijk tot ontplooiing kon komen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden