De Bakker baalt van verlies, maar is trots op zijn spel

PARIJS - Je hebt uitzichtloze nederlagen, die een tennisser zo somber stemmen dat ze geen perspectief meer zien. Thiemo de Bakker won dinsdagavond in het koude en drijfnatte Parijs meer dan hij verloor. De fraaie inhaalrace van de 24-jarige baseliner tegen Stanis-las Wawrinka stokte in de vierde set: 7-5, 6-3, 6-7, 7-5. Toch rekende De Bakker juist tegen de nummer 10 van de wereld met enkele vooroordelen af.


Nog niet zo lang geleden zou De Bakker na twee verloren sets en een break achterstand in de derde reeks de handdoek hebben geworpen. Wawrinka hoefde op 3-1, 15-40 alleen nog de trekker over te halen om de klus in drie sets te klaren. De lichaamstaal van De Bakker op de baan 1 van Roland Garros verried een innerlijke worsteling. Vroeger zou hij de ballen uit pure frustratie uit de knusse arena hebben gejaagd.


Nu rechtte hij de rug en etaleerde zijn volwassenheid. De Bakker imponeerde met opslagen boven de 200 kilometer per uur en leverde nu wel onhaalbare dropshots af. Die korte ballen zijn een product uit het juniorentennis en in de eerste twee sets strooide hij op de verkeerde momenten met dropshots, die Wawrinka soepel pareerde.


Maar vanaf 3-1 verliet De Bakker zijn jeugd en demonstreerde hij zijn kwaliteiten. Naast die snoeiharde service verfijnde groundstrokes, sterke volley's en dus toch ook die dropshots. Het zat mee, want Wawrinka toonde twee gezichten in de boeiende partij. De Wawrinka van de heroïsche vijfsetter tegen Djokovic op de Australian Open hoort in de topvijf thuis. Een matige Wawrinka is een modale speler.


Op 3-3 hoefde Wawrinka de bal slechts te smashen om de beslissende break te plaatsen. Hij miste en De Bakker dwong een tiebreak af, waarin hij superieur (7-1) was. Terwijl de volgende regenbui zich aandiende, klampte De Bakker zich ook in de vierde set vast aan de tennisser met wellicht de mooiste eenhandige backhand in het circuit.


Tot 6-5 bleef De Bakker in het spoor van Wawrinka, waarna de 28-jarige Zwitser opgelucht naar de tweede ronde wandelde. Balen en trots op zijn spel, De Bakker zweefde tussen twee uitersten. 'Vorige zomer knoeide ik in de Futures, nu speelde ik een goede wedstrijd tegen een speler uit de toptien. Ik ben tevreden, al had ik Wawrinka graag nog een tweede tiebreak willen laten spelen.'


Al jaren geldt De Bakker als het zondagskind én het enfant terrible van het Nederlandse tennis. Hij heeft een compleet repertoire, maar verdrinkt te vaak in zijn talent. Twee jaar geleden biechtte hij op dat hij niet dagelijks als een prof kon leven. Zo kreeg hij nauwelijks groenten binnen en wilde hij te vaak genieten van het leven. Eind 2010 was De Bakker nog 40ste op de wereldranglijst, vorige zomer behoorde hij nog net tot de beste 400.


De Bakker leek zelfs van de radar verdwenen. De medewerkers van de ATP informeerden bij de Nederlandse media waarom hij vorig jaar niet op Roland Garros was verschenen. In de zomer van 2012 zat De Bakker ergens in Spanje op de bodem van de put. Hij verloor op een Futuretoernooi, de tweede divisie van het proftennis, van een Spaanse tiener met een bescheiden ranking van 799. 'Dan heb ik dus het niveau van de nummer 800', zei De Bakker destijds.


Het is misschien te vroeg om te concluderen dat hij eindelijk het licht heeft gezien. Maar sinds zijn terugkeer in de tophonderd lijkt hij te beseffen dat er geen tweede herkansing volgt. In december overleed zijn vader, met wie hij jarenlang gebrouilleerd was geweest. Met terugwerkende kracht realiseerde De Bakker zich dat hij die leegte nooit meer kon opvullen. Het droeg bij aan zijn volwassenheid, het werd tijd om zijn talent te benutten.


De progressie van De Bakker stokte enigszins, omdat hij op vier achtereenvolgende ATP-toernooien niet door de kwalificaties heen kwam. 'Een gebrek aan vertrouwen', zei De Bakker. En met de hem typerende zelfspot: 'Je had me vorige week moeten zien spelen in Nice. Dan had je begrepen, waarom ik toen van de nummer 392 van de wereld verloor.'


Het verschil met zijn hoopgevende optreden op Roland Garros? 'De begeleiding', aldus De Bakker. Deze weken wordt hij weer bijgestaan door Team Adidas, onder leiding van Sven Groeneveld en de Duitse Mats Merkel. Bovendien wordt De Bakker gesouffleerd door technisch directeur Jan Siemerink. 'Er zit meteen meer structuur in. Als ik alleen ben, raak ik snel in paniek en ga ik ballen terugduwen.'


Het is een kwestie van geld om zich wederom aan een coach te verbinden, zei De Bakker. 'Op de Challengers verdien je niet veel.' Hij doet er goed aan zijn prijzengeld op Roland Garros en Wimbledon meteen te investeren in een nieuwe begeleider. Op baan 1 van Roland Garros stond eindelijk een kerel, die met een duwtje in de rug alsnog zijn beloften kan waarmaken.


Bernard Tomic houdt van zijn vader - als enige

Na zijn opgave tegen Victor Hanescu legde Bernard Tomic op Roland Garros een verklaring af over zijn omstreden vader en coach. John Tomic is voorlopig verbannen van de ATP Tour, nadat hij op de Masters in Madrid de voormalige sparringpartner van zijn zoon een kopstoot had gegeven. 'Ik hou van mijn vader', sprak Tomic. Hij is de enige in de tenniswereld.


De 20-jarige Tomic blijft solidair met de man die de Franse tennisser Thomas Drouet begin deze maand een gebroken neus bezorgde. De tuchtcommissie van de ATP behandelt de kwestie pas in oktober, maar de directie van Roland Garros weigerde John Tomic toe te laten. Bernard was geen getuige van het incident, terwijl vader John volhoudt dat hij uit zelfverdediging handelde. In de Australische krant The Daily Telegraph omschreef Drouet zijn verblijf in Team Tomic als 'een hel'. Maandenlang zou hij als een hond zijn behandeld door vader Tomic.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden