'De Ayurvedische keuken helpt je in balans te komen'

Iedereen kan koken, is het motto van Mac van Dinther. Om dat te toetsen, eet hij elke week bij een lezer thuis. Deze week: Tina Kuijper (45), ayurvedisch voedingsdeskundige in Utrecht.

'Zeg mij wat U eet en ik zeg wie U bent', zei de Franse gastronoom Brillat-Savarin. Het kan ook anders: 'Zeg mij wie U bent en ik zeg wat U moet eten.' Dat is het uitgangspunt van de ayurvedische keuken. Tina Kuijper is erin gespecialiseerd. De ayurvedische keuken gaat uit van drie basisprincipes: Vata, Pita en Kapha. Kenmerken daarvan zijn in ieder mens in andere verhoudingen aanwezig. Het doel van voeding is om daar zo op aan te sluiten dat lichaam en geest in balans komen.

Voorbeeld: Tina is van zichzelf vooral een Vata-type. Een luchtmens: gevoelig, slank, kouwelijk. 'Ik moet dus warme, smeuïge dingen eten.' Mij schat ze in als een typisch Pita-type: streberig, ongeduldig, snel opgewonden. Ik moet juist dingen eten die mijn Pita temperen: niet te scherp, niet te zout, niet te gekruid. Gelukkig heb ik ook een scheutje bezadigde Kapha in me die schreeuwt om opwinding.

Tina woont in een gezellig jaren dertig huis met man Reinier - 'Een hyper Pita' -, dochtertje Liesel en zoontje Jakob, twee kleine Pita'tjes, en kater Simon, een enorme luie Kapha. Waarmee ook in het gezin de zaken aardig in balans zijn. Hoe ze dat doet met koken? 'Meestal smokkel ik er iets in dat goed voor mij is.' Maar, benadrukt ze: 'Ik ben niet dogmatisch.'

Tina is via een kronkelweg bij de ayurveda uit gekomen. Ze studeerde taalwetenschappen, haalde haar lesbevoegdheid, maar zag al gauw dat voor een klas staan niks voor haar is. Omdat ze van bakken hield, werkte ze bij een brood- en taartenwinkel in Utrecht. Taarten bakt ze nog steeds als de beste, zegt Reinier. Al dan niet ayurvedisch.

Via een centrum in Duitsland ontdekte ze de ayurvedische gezondheidsleer en merkte dat het haar goed deed. 'Alle puzzelstukjes vielen in elkaar.' Ze deed een opleiding voor ayurvedisch voedingsdeskundige en heeft sinds kort een eigen bedrijf (www.voeding-en-voldoening.nl) opgezet voor voedingsadviezen en kookcursussen. 'Weg met de cupcakes', is een van de workshops die ze geeft. Daarin leert ze mensen een ayurvedische high tea te maken.

Vanavond kookt ze Indiaas, het land waar de ayurveda vandaan komt. 'Maar je kunt ook heel goed Italiaans of Hollands ayurvedisch koken.' Zolang je je maar aan de basisprincipes houdt. Dadelhalva is aards en zoet en dus goed voor zowel opgewonden Pita's als gevoelige Vata's.

Doe de melk met siroop, nootmuskaat en dadel in een pan. Breng aan de kook. Verkruimel de saffraandraadjes boven de melk. Smelt in een andere pan de boter, voeg de griesmeel toe en bak 15 minuten zachtjes. Voeg het melkmengsel toe ('Oppassen voor spatten'), roer goed door elkaar en laat sudderen met het deksel op de pan tot de griesmeel alle melk heeft opgenomen. Serveer warm met een scheutje room en pistachekruimels. Met elke hap voel ik mijn Pita-energie in balans komen. En het is nog lekker ook. Echt, de ayurvedische keuken is zo gek nog niet.

Kook CV van Tina Kuijper

Kookt: 'Eigenlijk iedere dag.'
Doet boodschappen bij: 'De biologische winkel, Albert Heijn, de bioslager, de biomarkt. Steeds meer biologisch.'
Geeft per week uit aan eten: 'Voor ons vieren iets van 200 euro per week. Ik wil gewoon lekker eten.'
Altijd in huis: Komijnzaad, dadels, basmatirijst, havermout voor mijn Vata-ontbijt.
Nooit op tafel: 'Knijpflessen, margarine, lightproducten, al die nepfabrikaten.'

Dadelhalva
375 ml volle melk
100 ml agavesiroop
¿ theelepel vers geraspte nootmuskaat
45 gram dadels, gehakt en ontpit
10 draadjes saffraan
100 gram roomboter
80 gram griesmeel

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden