4 vragenAvondklok

De avondklok is ingegaan: hoe zit het precies?

Wat houdt de avondklok precies in? En wat zijn de uitzonderingen?

Een bezorger van Deliveroo aan het werk. Eten kan tijdens de avondklok nog besteld worden.  Beeld ANP
Een bezorger van Deliveroo aan het werk. Eten kan tijdens de avondklok nog besteld worden.Beeld ANP

Wat verandert er?

Vanaf 23 januari geldt er een avondklok van 21.00 tot 4.30 uur. Tussen die tijdstippen is het verboden om op straat te zijn. Wie zich niet aan die maatregel houdt riskeert een boete van 95 euro. Het kabinet maakte afgelopen woensdag bekend de avondklok in te willen stellen, maar moest wachten op goedkeuring van de Tweede Kamer. Vandaar dat de avondklok pas op zaterdagavond van kracht wordt. Naast de avondklok adviseert het kabinet ‘dringend’ om niet meer dan één persoon thuis te ontvangen en geldt voor ten minste een maand een vliegverbod voor vluchten van en naar het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en Zuid-Amerika.

Wat zijn de uitzonderingen?

Je mag alleen naar buiten als het noodzakelijk is, staat op de site van Rijksoverheid. Om buiten te mogen zijn, dien je een formulier bij je te hebben waarop staat waarom je buiten moet zijn. Werkgevers mogen zelf bepalen of het noodzakelijk is dat werknemers ’s avonds naar buiten gaan, maar moeten dit aangeven op een formulier van de overheid. Een ondertekende brief van de werkgever is geen geldig alternatief.

Burgers kunnen ook zelf een formulier downloaden om aan te geven waarom ze buiten moeten zijn. Mensen die in een noodsituatie verkeren, hun hond uitlaten of dakloos zijn hoeven geen verklaring te overleggen.

Hoe wordt de avondklok gehandhaafd?

Hoe de handhaving er precies uit gaat zien is nog niet duidelijk. Henk van Essen, Korpschef van de Nationale Politie stelt donderdagavond in Op1 dat hij erop vertrouwt dat er onder de bevolking voldoende draagkracht voor de maatregel is. ‘Daar waar mensen zich niet aan regels houden, zal de politie handhavend optreden. Als je moedwillig de regels overtreedt, krijg je een boete’, zegt hij.

De mogelijkheid om zelf een verklaring te ondertekenen dat je naar buiten moet, maakt het voor handhavers moeilijk te controleren wanneer dat echt noodzakelijk is. ‘Als iemand een bezorgersjas aanheeft, dan kun je gewoon om een werkgeversverklaring vragen’, zegt een woordvoerder van de politie. ‘Maar als iemand een avond voor haar zieke oma gaat zorgen wordt het toch ingewikkeld om te controleren. Er altijd mensen zijn die de regels niet naleven, maar daar kunnen we het beleid niet altijd op aanpassen.’

Waarom is deze maatregel ingevoerd?

De maatregel is onderdeel van een breder arsenaal aan maatregelen dat het R-getal – het gemiddeld aantal mensen dat een patiënt met covid-19 besmet – naar beneden moet brengen. Over de effectiviteit van de avondklok bestaan geen harde cijfers. ‘De som van de maatregelen bepaalt het uiteindelijke effect’, zei veldepidemioloog Amrish Baidjoe daarover eerder tegen deze krant.

Lees ook:

Niemand wil een avondklok, maar deze mensen nog net iets minder dan de rest
‘Niemand staat te juichen om een avondklok’, zei Mark Rutte woensdag tijdens de persconferentie over de nieuwe coronamaatregelen. Toch komt de nieuwe maatregel sommigen wel erg slecht uit.

Kunnen we met een avondklok nog sporten, tanken, een maaltijd bestellen?
Het kabinet heeft boven op de huidige lockdown nieuwe maatregelen aangekondigd. Wat gaat dit in de praktijk betekenen?

Zo’n avondklok, gaat dat wel helpen de besmettingen omlaag te krijgen?
In België lijkt de avondklok te helpen, maar intussen weet het Verenigd Koninkrijk zónder die maatregel de besmettingen omlaag te krijgen. Drie vragen over die avondklok.

Waarom is een avondklok hier zo omstreden?
In andere landen allang ingevoerd, in Nederland geldt de avondklok pas vanavond. Zes vragen over deze uiterste en omstreden coronamaatregel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden