De avond van Tina en Amy

De Globes steken de Oscars naar de kroon, mede vanwege presentatieduo Fey en Poehler.

WIETEKE VAN ZEIL

AMSTERDAM - Nee, de Golden Globes zijn geen graadmeter voor de Oscars, nooit geweest ook, en het is te hopen dat dat gemakzuchtige misverstand - slechts berustend op de timing, zes weken vóór de jaarlijkse Oscaruitreiking - ooit de lucht uit zal zijn. Want de voorspellende waarde is keer op keer gering gebleken. Ook afgelopen zondagnacht waren veel winnaars van de Globes onverwacht, en de beeldjes verspreid over vele films. Er was nauwelijks één winnende film aan te wijzen, wat misschien de verbazing verklaart in veel van de toespraken van de winnaars.

Wel was er een winnend duo: comedians Tina Fey en Amy Poehler, die als presentatoren de meest betwitterde momenten van de avond bezorgden. Zoals over de film Gravity: 'Een verhaal over hoe George Clooney liever afdrijft in het universum dan een seconde langer doorbrengt met een vrouw van zijn eigen leeftijd.' Over Meryl Streep: 'Zo briljant in August: Osage County, waarmee ze bewijst dat er nog altijd geweldige rollen zijn in Hollywood voor Meryl Streeps boven de zestig.' En, met een lach als een glimmend fileermes: 'En laten we nu, als de vagina van een supermodel, een warm welkom bieden aan Leonardo DiCaprio.'

Dat de chemie tussen Tina Fey en Amy Poehler al werkt sinds ze in het team van comedyshow Saturday Night Live zaten, was bekend. Fey zette in 2008 een persiflage van Sarah Palin neer die zo dicht op de vice-presidentskandidaat zat, dat velen nog altijd denken dat Palin zelf de uitspraak 'ik kan Rusland zien vanuit mijn achtertuin' deed - het was Fey, tegen Amy Poehler als Hillary Clinton.

Op de Globes-uitreiking verpakte het duo directe humor in aantrekkelijke een-tweetjes: de vrouwen brandden allercharmantst hun collega's af. Vooral de mannen. En Poehler incasseerde er en passant een Globe mee voor haar rol in de comedy Parks and Recreation.

Hoewel de Oscars aan status niet inboeten, winnen de Globes als show terrein bij kijkers. De Globes-presentatie is losser dan de Oscars, minder veilig. Maar de populariteit van de Globes-show groeit vooral omdat de werelden van film en televisie in toenemende mate door elkaar vloeien vanwege internet en betaalzenders.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden