DE AUTO DIE MEEDENKT

Het laatste nieuws lezen op je tablet, terwijl je veilig naar je bestemming wordt gereden. Het klinkt nog als toekomstmuziek, maar auto's worden steeds meer rijdende communicatiecentra die hun bestuurders zo slim mogelijk naar hun bestemming brengen.

Navigatiesysteem omzeilt files
De BMW i3 bijvoorbeeld, heeft sterke communicatieve vaardigheden. De elektrische auto uit de BMW-stal is voorzien van een navigatiesysteem (optioneel) dat de bestuurder de meest efficiënte en snelste route naar de eindbestemming geeft. Deze 'actieradiusassistent' houdt daarbij onder meer rekening met de laadstatus van de accu, de rijstijl van de bestuurder en de verkeerssituatie.

Aangeboden door: BMW i3
null Beeld BMW i3
Beeld BMW i3

Zorgen over de beperkingen van de actieradius zijn niet nodig, want dankzij het systeem kan de bestuurder hindernissen zoals files omzeilen en een bezoek aan een oplaadpunt in de routebeschrijving opnemen. Als verder reizen met het openbaar vervoer een betere keuze is, vertelt de assistent dat ook. Hij vermeldt zelfs de vertrektijden van bijvoorbeeld tram en metro. In Amsterdam stap je nu al gemakkelijk over van de BMW i3 naar het OV, als het navigatiesysteem ziet dat dit een snellere optie is.

Op afstand bestuurbaar
Het navigatiesysteem maakt deel uit van de ConnectedDrive-oplossingen van BMW. Een ander onderdeel van dit servicepakket is de Remote App (voor Android en iOS). Bezitters van de BMW i3 kunnen dankzij deze app met hun smartphone op afstand onder meer de actieradius en de accu- en laadstatus controleren. Daarnaast kunnen zij gebruikmaken van BMW Teleservices, waarbij hun auto bijvoorbeeld aan henzelf of de dealer doorgeeft dat het tijd is voor een reparatie of onderhoudsbeurt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden