De Augurk van Londen is op de fles

The Gherkin, de favoriete wolkenkrabber van Londen, is bankroet. Althans: de huidige eigenaar van de augurkvormige toren in de City kan de hypotheeklasten niet meer opbrengen.

AMSTERDAM - Er is een bewindvoerder benoemd die het kolossale gebouw in het financiële district probeert te verkopen. Deskundigen denken dat het geen probleem is om een nieuwe eigenaar te vinden, want het gebouw is voor 99 procent verhuurd. Russische of Arabische vastgoedontwikkelaars zouden al belangstelling hebben getoond en een bedrag boven de 500 miljoen pond (610 miljoen euro) willen bieden.


Het 41 verdiepingen tellende gebouw is ontworpen door de bekende architect Sir Norman Foster. Het werd door de Zwitserse herverzekeraar Swiss Re neergezet op de plek van de voormalige Baltic Exchange. Dit gebouw werd in 1992 bij een aanslag van de IRA onherstelbaar beschadigd.


Met de kegelvorm is getracht de windturbulentie rond het gebouw binnen de perken te houden. Daarnaast is door middel van de beglazing een isolatie-effect bereikt dat ervoor zorgt dat het tot de meest energiezuinige kantoorgebouwen in de wereld behoort.


Het gebouw, dat officieel 30 St Mary Axe heet en ook wel Swiss Re Building wordt genoemd, werd in 2004 geopend. Drie jaar later namen een Duitse projectontwikkelaar en een Britse zakenman het gebouw over voor 600 miljoen pond. Vlak daarna brak de crisis uit.


Hoewel de City van Londen zich daarvan flink heeft hersteld en de vastgoedprijzen nieuwe records hebben bereikt, konden de nieuwe eigenaren het niet bolwerken. Reden is dat zij de aankoop via Zwitserse leningen hadden gefinancierd en de huurpenningen ontvingen in ponden. Sinds 2007 is de waarde van de Zwitserse frank ten opzichte van het pond sterling met 63 procent toegenomen.


Bewindvoerder Neville Kahn van Deloitte zei 'dat de eigenaren geen uitstel van betaling wilden vragen maar niet anders konden omdat ze telkens in gebreke moesten blijven bij het aflossen van de hypotheek'. 'Wij willen dit heel bijzondere gebouw veiligstellen en ervoor zorgen dat de huurders er geen last van hebben', aldus Kahn.


De Augurk van Londen is nog altijd het hoofdkantoor van Swiss Re, maar heeft ook andere huurders.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden