De argeloze slisser aangezien voor de wanstaltige sisser

De ingezonden lezersbrieven van donderdag 1 december.

Stratenmakers kijken naar passerende vrouwen.Beeld Hollandse Hoogte

Brief van de dag: boetes voor sissen?

Het spreekt voor zich dat achtervolging en andere vormen van aantoonbare intimidatie uit den boze zijn. Of het nu vrouwen zijn, homoseksuelen of andere groepen. Strikte normhandhaving, ook in de vorm van financiële boetes, is dan op zijn plaats. Er is dus zeker sympathie op te brengen voor het beleid van de gemeente Amsterdam. Maar wat doet een lokale overheid bij sissen? Ook al is dat in sommige gevallen misschien even intimiderend, het is niet wijs dit te proberen te handhaven met fikse boetes. Het zal in de regel leiden tot misverstanden. Toon het maar eens aan. Probeer het maar eens aan derden uit te leggen. Is de normhandhaver wel objectief? Kan 'het slachtoffer' het ook fout zien? Wie sist er in een groep? Mag fluiten wél? Hoe eenduidig is 'sissen'? Straks wordt iemand met een spraakgebrek, de argeloze slisser, nog aangezien voor een wanstaltige sisser. En is het maatschappelijk debat gediend met deze aanpak? In een land waar de Zwarte Pietendiscussie al jaren leidt tot verdeeldheid? In een land waar het vertrouwen in overheden, inclusief lokale overheden, in rap tempo daalt tot een historisch dieptepunt? Wat mij betreft wordt de sisser 'nog effe' het voordeel van de twijfel gegeven: zie hem nog even aan als de slisser. Misschien eerst meer duidelijkheid en uitleg verschaffen in plaats van een impuls tot boeten volgen. Dit lijkt effectiever dan nog meer misverstanden oproepen.

Paul van Lange, hoogleraar psychologie, Vrije Universiteit

Nét niet

Op het kaartje bij het artikel over het nieuwe regeringstoestel zie ik dat Willem-Alexander nét niet in één ruk naar zijn schoonouders kan vliegen.

Joop Teeken, Amsterdam

Nieuwe douchekraan

50 tot 90 miljoen is een hoop geld voor 540 uur vliegen per jaar. En dan een waslijst aan eisen voor de inrichting. Delfts blauw. De juiste douche-kraan. Genoeg ruimte voor de hoedendozen van Máxima. Maar ik word helemaal stil als ik zie dat de vloerbedekking maximaal 1.000 euro per vierkante meter mag kosten. Dat is echt te gek voor woorden.

Peter Nierop, Purmerend

Beter klimaat

Geen enkel verkiezingsprogramma haalt de klimaatdoelstellingen van Parijs. Voor GroenLinks klopt dat niet. Dat heeft in het programma scherpe reductiedoelstellingen voor CO2 opgenomen. De uitstoot gaat met 55 procent omlaag in 2030. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) heeft voor Nederland uitgerekend dat de reductie in 2030 47 procent moet zijn voor de 1,5-graden-doelstelling van Parijs. Onze doelstelling is dus ruim voldoende.

Belangrijker zijn maatregelen. De meeste partijen zetten doelstellingen vertaald naar concrete maatregelen in hun programma's. Die worden nu door het PBL doorgerekend. Bij publicatie in februari zal blijken dat GroenLinks die doelstellingen ruimschoots haalt door vergaande maatregelen op het terrein van CO2-beprijzing, mobiliteit en investeringen in duurzame energie.

Juist om het niet bij mooie doelstellingen te laten, hebben Klaver en Samsom een Klimaatwet ingediend. Jaarlijks moet het kabinet verantwoorden of doelstellingen gehaald worden. Op dit moment is de wetenschappelijke vraag of na 2030 het pad van CO2-reductie versneld moet worden. Ze hebben daarmee rekening gehouden. De Klimaatwet verplicht het kabinet gebruik te maken van de laatste wetenschappelijke inzichten. Dan gaan de doelstellingen omhoog en komen er aanvullende maatregelen.

Conclusie: als we de Parijs-doelstellingen willen halen, dan moeten politieke partijen de Klimaatwet steunen.

Bart Snels, Utrecht, medeauteur GroenLinks-verkiezingsprogramma

Even dimmen

Het gezonde verstand lijkt het verloren te hebben. Toch is er niet meer dan dat nodig, en gehoorspecialist hoeft niemand te zijn om vast te stellen dat een popconcert, waar meer dan 85 dB gemeten wordt, oorverdovend is. In de V-Test wordt koel, nuchter en neutraal, opgetekend: 'Popconcerten, megafeesten en andere evenementen waar de luidsprekers dreigen te exploderen, bezoek je beter niet met blote oren, is het advies van de gehoorspecialisten.' En dan volgt een vergelijking van vijf merken oordopjes. Stop gewoon die volumeknop.

Jelle van Buuren, Enschede

(tekst gaat verder onder afbeelding).

Een concert in de Melkweg.Beeld anp

Euforie over Verstappen

Er zijn leugens, grove leugens en statistieken. Daarom is het wonderlijk dat Cor van der Meij in zijn brief over de euforie rond Max Verstappen de statistiek naar voren schuift als 'meest betrouwbare graadmeter' om coureurs te vergelijken. Het is juist de minst betrouwbare graadmeter van talent, zeker als je cijfers in je voordeel manipuleert. Dat illustreert hij fraai met zijn eigen 'bewijsvoering'.

Zo vergelijkt hij de eerste twee seizoenen van Verstappen met de volledige carrières van de wereldkampioenen uit de sport en haalt hij het fabelachtige eerste seizoen van Jacques Villeneuve aan, zonder te vermelden dat die meteen in het beste team mocht debuteren. Maken die vier zeges in het debuutjaar van Villeneuve hem een betere coureur dan Senna (twee overwinningen in de eerste twee jaar) en Schumacher (ook één, net als Verstappen)? Kijk dan ook naar de vervolgcarrière van Villeneuve, die in de negen seizoenen daarna nooit meer iets won, ook omdat hij toen in mindere auto's reed - net als Verstappen in zijn eerste jaar en eigenlijk ook dit jaar, gezien de oppermacht van het Mercedes-team.

Natuurlijk heeft Verstappen nog een lange weg te gaan. Niemand weet zeker of hij hetzelfde aantal overwinningen en wereldtitels in de wacht gaat slepen als de groten uit de Formule 1-geschiedenis. Maar vertrouw daarbij niet op statistieken. Je kunt beter je ogen gebruiken en afgaan op het oordeel van Verstappens (ex-)collega's. Dan is de euforie meer dan terecht.

Mattijs Diepraam, Amsterdam, autosportjournalist

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden