De aquarel, Nederlands Kamermoor, Boy 7

De favorieten en de aanraders van de redactie: David Lang trapt het passieseizoen af. En Gerard Reve is op groot formaat te bewonderen in Haarlem.

Detail van De zwijgende raadsman (1878) van Lourens Alma Tadema.Beeld Peter Cox

Beeldende kunst: De aquarel

Nederlandse meesters van de negentiende eeuw, Teylers Museum, Haarlem, De Mesdag Collectie, Den Haag, t/m 7 juni.

Beoefend sinds de prehistorie, gecultiveerd door 18de-eeuwse Britten, maar hier in de 19de eeuw pas echt tot bloei gekomen: de aquarel. Teylers Museum en De Mesdag Collectie wijden een tentoonstelling op twee locaties aan het onderwerp, meer dan honderd werken op papier, stilleven, dierportret, stadsgezicht, landschap, vele van superieure kwaliteit. Denk: Mauves sprokkelaars in de duinen, een stemmig polderlandschap met waslijn van Paul Gabriël, luchten van Weissenbruch, de wolken zwaar van de regen. De minder bekende fijn schilderende tijdgenoten hangen er ook. Aanbevolen.

Klassieke muziek: Nederlands Kamerkoor

Barber, Lang e.a. Nederlands Kamerkoor o.l.v. Daniel Reuss. Tournee t/m 4/3.

Daniel Reuss die het Nederlands Kamerkoor dirigeert: alsof Ajaxman Frank de Boer een training geeft bij Feyenoord. Reuss is immers de artistiek leider van Cappella Amsterdam, het koor dat zich sinds 1990 wist te profileren als de hippere club. Met zijn eerste gastoptredens beklinkt Reuss de vrede. In een Amerikaans programma heeft hij het Nederlands Kamerkoor aan een touwtje. Samuel Barber profiteert van een jeugdige, smeuïge tenorensectie. Met The Little Match Girl Passion trapt David Lang het passieseizoen ingetogen af.

Design: In Scène Gezet

Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam, t/m 28/2.

Vandaag laatste kans: kunst en design voor het eerst gelijkwaardig gepresenteerd in één expositie in Museum Boijmans Van Beuningen. Verdeeld over zeven zalen hangt een schilderij naast een jurk, zweeft een lamp boven een installatie en staat een sculptuur op een tafel - vandaar de titel In Scène Gezet. Nieuwe inzichten in de verschillen van beide disciplines bieden deze ensembles niet. Maar wat blijkt: een kleurrijk theeservies kan net zo spannend zijn als een abstract schilderij. Dat inzicht alleen maakt In Scène Gezet al de moeite waard.

Fotografie: de Reve-foto's van Eddy Posthuma de Boer

Door het oog van de tijd van Eddy Posthuma de Boer, t/m 4 april, Kunstcentrum Haarlem.

Door het oog van de tijd heet het boek dat fotograaf Eddy Posthuma de Boer samenstelde uit zijn vier decennia omspannende archief met foto's van zelfbenoemd volksschrijver Gerard Reve. Posthuma de Boer fotografeerde Reve thuis in Blauwhuis en Greonterp, in Amsterdam en in zijn levensavond in België. Kunstcentrum Haarlem toont de foto's, waarop het dikwijls wemelt van reviaanse prullaria die verwijzen naar de Mariaverering, alcohol, het schrijverschap en knuffeldieren, op groot formaat.

Film: Boy 7

Regie Lourens Blok

Nederlandse sf-films zijn dun gezaaid. Alleen al daarom is het aardig dat Boy 7 een echte genrefilm is. Het in de toekomst spelende verhaal, over een jongen met geheugenverlies die ontdekt dat hij de spil is van een op totale controle gericht overheidscomplot, wordt vlot verteld. Wat ook opvalt aan deze verfilming van Mirjam Mous' jongerenroman is het treffende gebruik van de Hongaarse locaties, dat actuele thema's als het einde van de privacy van een kille Oostblok-look voorziet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden