De antwoorden van Ombudsman Reinier van Zutphen op Volkskrantvragen

Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen wilde afgelopen najaar informatie achterhouden voor de Tweede Kamer. Hij had het plan Kinderombudsman Marc Dullaert in de Kamer voor te dragen voor de gebruikelijke termijn van zes jaar, mits de Kinderombudsman zijn handtekening zou zetten onder een geheime ontslagbrief die garandeerde dat hij binnen een jaar zou vertrekken. Dullaert wilde zo'n brief niet tekenen. De Volkskrant stelde hem dertien vragen.

De Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen.Beeld anp

1. Klopt het dat u vorig najaar in het bijzijn van verschillende medewerkers het plan ter sprake bracht om een nieuwe ambtstermijn voor Marc Dullaert te bepleiten bij de Tweede Kamer, terwijl achter de schermen al een ontslagbrief zou klaarliggen die diens vertrek binnen een jaar moest garanderen?

Er zijn meerdere scenario's besproken n.a.v. het aflopen van de ambtstermijnen van de twee substituten Stehouwer en Dullaert.

2. Klopt het dat u vervolgens de constructie bedacht om de Kamer te vragen om herbenoeming van Dullaert, met overleg van een ontslagbrief die garandeerde dat hij met een jaar zou vertrekken?

Zie onder 1.

Reconstructie

Een geheime ontslagbrief, Kamerleden die opzettelijk half worden geïnformeerd en een Nationale Ombudsman met een eigen agenda. Achter het vertrek van Kinderombudsman Marc Dullaert zit een schimmig strategisch steekspel.

3. Klopt het dat Dullaert zo'n ontslagbrief niet wilde tekenen omdat hij onder meer vond dat de Kamercommissie zijn termijn moest bepalen?

Zie onder 1.

4. Wij hebben van verschillende bronnen (ook binnen de VVD) begrepen dat VVD-bestuurders zo snel mogelijk van Dullaert af willen omdat hij te activistisch is. Hebben een of meer VVD-leden dit ooit met u besproken?

Ik heb in de Kamercommissie gesproken over de opvolging, dat was een besloten overleg, dus daar kan ik niets over zeggen.

5. Als het genoemde onder 4 nooit met u is besproken, waarom wilt u dan niet met Dullaert verder? (ik doel hier op een inhoudelijke reden, en niet een procedurele reden zoals dat u uw eigen team wilt samenstellen).

Ik maak gebruik van de mogelijkheid die de Wet Nationale ombudsman mij biedt om mijn eigen team samen te stellen.

6. Als u die reden (onder 5) niet wilt geven, waarom niet?

Niet aan de orde.

7. Klopt het dat u in de Kamercommissie op 13 januari heeft ontkend dat er sprake was van het ontslag van Gabriella Bekman, en dat u de reorganisatieplannen in de 'gespreksnotitie zoals ingediend bij de ondernemingsraad, niet ter sprake bracht?

Ik doe geen enkele mededeling over hetgeen is gezegd in een besloten overleg met de Kamercommissie.

8. Is er sprake van een vrijwillig of onvrijwillig vertrek van Bekman?

Deze vraag gaat over een individuele medewerker en daar doe ik geen mededelingen over.

9. Wat kost het vertrek van Gabriella Bekman?

Niet aan de orde.

10. Waarom heeft u in de Kamercommissievergadering van 3 februari gezegd dat de wet u het recht geeft om de termijn van Dullaert niet te verlengen, zonder uiteen te zetten dat hij zowel substituut-ombudsman als Kinderombudsman is, en dat beide functies verschillende mandaten behelzen?

Ik doe geen enkele mededeling over hetgeen is gezegd in een besloten overleg met de Tweede Kamer.

11. Heeft u al een opvolger voor Marc Dullaert klaarstaan?

De procedure is in volle gang. Dit weekend is de termijn verstreken om te reageren op de vacature. We gaan nu verder met de selectieprocedure.

12. Mocht zich 1 april geen opvolger voor Dullaert aandienen, moet Joyce Sylvester diens taken er dan bij nemen?

Alles is er op gericht om tijdig een voordracht te doen aan de Tweede Kamer voor de benoeming van een substituut ombudsman/Kinderombudsman.

13. Wat geldt nog steeds en/of niet meer van de plannen zoals beschreven in de zogenoemde 'gespreksnotitie' van 30 november?

Dat was een gespreksnotitie en niet meer dan dat.

Met vriendelijke groet,

Erna van Eerden
persvoorlichter

-------------------------

Dag Erna,

Dank voor je snelle reactie. Nog een aansluitende vraag op vraag 4: (4. Wij hebben van verschillende bronnen (ook binnen de VVD) begrepen dat VVD-bestuurders zo snel mogelijk van Dullaert af willen omdat hij te activistisch is. Hebben een of meer VVD-leden dit ooit met u besproken? Ik heb in de Kamercommissie gesproken over de opvolging, dat was een besloten overleg, dus daar kan ik niets over zeggen.)

Heeft Reinier van Zutphen over bovengenoemde kwestie weleens met VVD-leden gesproken buiten de Kamercommissie?

--------------------------

Beste Wil,

Het antwoord op je vraag is: De ombudsman heeft over de opvolging overleg gehad met de Kamercommissie en daarover worden geen mededelingen gedaan.

Vriendelijke groet, Erna van Eerden

--------------------------

Dank Erna, maar dat is geen antwoord op de vraag. Die luidt: Heeft dhr. Van Zutphen BUITEN de Kamercommissie ook met VVD-leden over de termijn en het functioneren van Dullaert gesproken?

--------------------------

Beste Wil, Over je openstaande vraag kan ik kort zijn: Dat was het antwoord, een ander antwoord op je vraag is er niet.

Met vriendelijke groet,

Erna van Eerden
Woordvoerder/sr communicatieadviseu

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden