De Anne Vondelingprijs, afscheid van Paul Brill en een oud interview

Brussel-correspondent Marc Peeperkorn won de Anne Vondelingprijs voor politieke verslaggeving.Beeld Sanne De Wilde

Laudatio

Woensdag was ik in de Noenzaal op het Binnenhof, waar onze Brussel-correspondent Marc Peeperkorn de prestigieuze Anne Vondelingprijs voor politieke verslaggeving kreeg uitgereikt. Achter Kamervoorzitter Arib zaten Marcs ouders, op hoge leeftijd. Dat was ontroerend.

Roel Janssen, de juryvoorzitter, roemde Marcs reconstructies van de Turkije-deal en Ruttes omgang met het Oekraïne-referendum in Brussel. 'Ze zijn de vrucht van langdurige ervaring in de wandelgangen, achter de schermen, en van vertrouwelijke contacten met ambtenaren en bewindslieden. Soms, lijkt het wel, wordt dat je niet in dank afgenomen, terwijl dit het geheim is van het werk van een goed ingevoerde correspondent', aldus de juryvoorzitter. 'Bovendien en dat is belangrijk voor de Vondelingjury laten deze reconstructies zich lezen als spannende feuilletons.' Zo is het maar net.

Marc heeft voortdurend Europese primeurs, zodat zelfs de goed ingevoerde Financial Times-redactie hem wel eens schoorvoetend om een ontwerpbesluit moet vragen. Maar hij weet het Europese labyrint ook glashelder uit te leggen aan ons buitenstaanders.

Marc heeft een arbeidsethos dat zijns gelijke niet kent. Hij vertelde dat hij zijn vrouw wel eens moet uitleggen waarom hij nu weer met de Letse ambassadeur gaat lunchen. Zelf spoor ik hem vaak aan eens een 'ecofin' over te slaan, zei ik tijdens mijn laudatio aan het diner. Maar Marc wil alles weten en iedereen spreken. Zoals zijn vrouw, een opgewekte Catalaanse, welwillend zei: dit is nu eenmaal iets dat je alleen volledig kunt doen. Volkskrantlezers plukken er al acht jaar de vruchten van.

Marc hield overigens een interessante toespraak over de macht van Brussel en de dubbelzinnige houding van de Europeaan Mark Rutte. Die kunt u op volkskrant.nl teruglezen.

Paul Brill

U heeft het misschien al gezien: Paul Brill stopt met zijn buitenlandcolumn. Dat vind ik jammer, want ik ben al jaren fan van zijn evenwichtige gemoed, elegant-lichtvoetige pen en gedegen kennis van de geschiedenis en internationale verhoudingen. Bovendien heeft hij me als adjunct-hoofdredacteur in 1996 aangenomen bij de Volkskrant, waardoor hij toch een beetje als een journalistieke vader voor me is.

Niettemin vonden wij op de redactie dat het tijd werd om Pauls belangstelling, die draait om Amerika, Europa en het Midden-Oosten, aan te vullen met analyses van andere gebieden en ontwikkelingen in de wereld. Maar eens in de twee weken schrijven en de nieuwe plaats in de zaterdagkrant bevielen Paul zo slecht, dat hij er nu een punt achter zet. Ik hoop dat het geen definitief afscheid is. De buitenlandanalyse op zaterdag blijft hoe dan ook en krijgt na de zomer een nieuwe invulling.

Beeld de Volkskrant

Bibeb

Het gebeurt niet vaak dat de krant een ellenlang interview uit 1964 (+) integraal afdrukt. Maar ja, het ging woensdag in V wel om de grote pionier van het persoonlijke interview, Bibeb, en de geïnterviewde was G.K. van het Reve, zoals hij toen nog heette. Bibeb vond het zelf haar beste interview en het is ook fascinerend, eindigend in een woeste monoloog.

Bovendien was redacteur Haro Kraak op het lumineuze idee gekomen om drie topinterviewers van nu, Antoinnette Scheulderman, Tom Kellerhuis en Sara Berkeljon, te laten annoteren. Daardoor komt mooi uit hoe onorthodox Bibeb te werk ging. Ze voert zichzelf de hele tijd op en hamert erop dat Reve eerlijker over zichzelf moet schrijven.

De interviewers schrijven dat zoiets nu niet meer kan, maar net als wij, lezers, genieten ze van de spanning die Bibeb aanbrengt, en prijzen ze haar sterke passages. Tom Kellerhuis: 'Het is eigenlijk not done, om je als interviewer zo te laten gelden. Maar ik vind het een mooi spel.'

Reageren? p.remarque@volkskrant.nl

Voorpagina Vrij Nederland van 10 oktober 1964.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden