De anjer is in de mode voor oorlogsveteranen
AMSTERDAM Het moet ooit hip zijn geweest, in Duitse studentenkringen in de jaren twintig. Maar Prins Bernhard is zijn witte anjer altijd blijven dragen en vrijdag volgt mogelijk toch nog de rest van Nederland....
Vrijdag, op de geboortedag van de prins en sinds drie jaar tevens Veteranendag, delen vrijwilligers nog eens tienduizend anjers uit in Den Haag. Daar vindt ook het defilé plaats.
Dat wordt gadegeslagen door de kroonprins die speciale toestemming vroeg en kreeg om zijn uniform op te fleuren met de favoriete bloem van zijn grootvader. Ook de leden van de Vaste Kamercommissie van Defensie doen mee. En in de Ridderzaal worden honderd anjers afgeleverd.
Sommige politici geven de voorkeur aan een rood exemplaar. Dat komt goed uit, want de kweker heeft niet genoeg witte anjers. De anjer moet uitgroeien tot een nationaal symbool, vergelijkbaar met de klaproos in Engeland en de korenbloem in Frankrijk.
‘We zijn overvallen door alle positieve reacties’, zegt mede-initiatiefnemer Fred Janssen. De oud-Libanon-ganger draagt al twee jaar een anjer met zijn makkers tijdens het jaarlijkse defilé.
Janssen: ‘Er bestaat behoefte onder het publiek om waardering te tonen voor het werk van de militair. Of je het nu eens bent met de politieke beslissing voor een missie, en of de uitzending wel of niet succesvol was, deze mannen en vrouwen hebben zich voor Nederland ingezet.’
Ook de soldaten die nu nog actief dienen in Afghanistan, zullen de anjer als een steun ervaren, vermoedt Janssen. Zij mogen het gebaar interpreteren als blijk van waardering door het volk.
In Engeland, waar de klaproos dient als symbool voor alle veteranen sinds de Eerste Wereldoorlog, dragen jaarlijks miljoenen mensen een (imitatie)bloem. Van de premier tot de nieuwslezer van de BBC: zij kopen zo’n speldje. Met de opbrengst wordt een deel van de veteranenzorg gefinancierd.
Dat is in Nederland niet nodig, vindt Janssen. Volgens hem is de zorg voor veteranen de laatste jaren prima geregeld. ‘De bedoeling is de anjers vanaf volgend jaar toch te verkopen en de opbrengst te geven aan een stichting als Veteranen Actief. Die steunt oud-militairen die terugkeren naar hun missiegebied om daar te helpen bij opbouwprojecten.
Noël van Bemmel