De anale jihad is hot, leren we op Memri TV

MAX PAM

Elke week kijk ik even op Memri TV, een website die wordt beheerd door het Middle East Media Research Institute. Op de site worden fragmenten van televisieprogramma's vertoond die in de Arabische moslimwereld zijn uitgezonden. Je kijkt je ogen uit, om het maar even neutraal te zeggen.

Memri is niet onomstreden. Volgens tegenstanders is het 'een neofascistische propagandamachine' ten gunste van Israël, het zionisme en van alles wat rechts en conservatief is in de westerse wereld. Ik las ergens dat je Memri moet vergelijken met het antisemitische weekblad Der Stürmer van Julius Streicher. Zo'n vergelijking valt in de categorie jij-bakken. Die is erg populair aan het worden, want steeds vaker zie je dat Israël en de Joden die daar wonen - en soms ook Joden die daar niet wonen - worden vergeleken met nazi's.

Memri zou opgericht zijn door een voormalige kolonel uit het Israëlische leger. De geheime dienst van Israël heeft er bovendien een vinger in de pap en verder zitten de CIA en de Amerikaanse regering er natuurlijk achter, dat alles met geen andere bedoeling dan de moslimwereld in diskrediet te brengen. Nog onlangs kreeg Femke Halsema kritiek te verduren, omdat zij in haar televisieserie Seks en de Zonde - over vrouwen en de islam - gebruik had gemaakt van door Memri verzamelde fragmenten. De kritiek smolt echter weg toen bleek dat de fragmenten authentiek waren en in de ondertiteling juist vertaald.

Misschien kun je Memri TV nog het best vergelijken met Radio Free Europe, het propagandastation dat in de Koude Oorlog gericht was op de Sovjet-Unie en haar satellietlanden. Ook daar werd de CIA geacht achter te zitten. Niettemin bleek de informatie van Radio Free Europa vaak betrouwbaarder dan die uit de officiële koker van dagblad Pravda en persbureau Tass. In het Oostblok was Radio Free Europe ongekend populair en de Sovjets deden er alles aan om het beluisteren van de programma's door middel van stoorzenders onmogelijk te maken. Hetzelfde verschijnsel zie je bij Memri, in het geheim wordt de site in veel moslimlanden als bron geraadpleegd.

De fragmenten geven een curieus beeld van wat er in het Midden-Oosten zo op televisie wordt uitgezonden of op internet gezet. Ik ben onmiddellijk bereid aan te nemen dat de gemiddelde moslim verstandig en vredelievend is en dat ook de liberale moslimvrouw het verzameld werk van Anja Meulenbelt en Asha ten Broeke op haar nachtkastje heeft liggen, maar eerlijk gezegd bevestigt Memri TV dat beeld niet helemaal.

Neem bijvoorbeeld de zogenaamde 'Anale Jihad', een topic dat momenteel nogal hot is. Het begon twee jaar geleden met de sjiitische geestelijke Abdallah Al-Khilaf, die op Fadak TV een pleidooi hield voor anale seks die als doel heeft de anus te verwijden, opdat er explosieven in verstopt kunnen worden. Normaal is sodomie verboden in de islam, maar volgens Al-Khilaf dient voor zelfmoordenaars die een martelaarsdood tegemoet gaan een uitzondering te worden gemaakt.

Al snel werd gezegd - vermoedelijk ten onrechte - dat die Al-Khalif een fake is, maar in elk geval was een debat geboren en groeide de anale jihad op internet uit tot een begrip. In verschillende video's wist de anale jihad zelfs tot YouTube door te dringen - u moet maar eens kijken. Nog vorige week bereikte de discussie een nieuw hoogtepunt, toen op de Egyptische zender Al-Tahrir de geestelijke Mazhar-Shahin de anale jihad besprak als een duivelse uitvinding van de Moslimbroederschap. De anus gebruiken om er bommen in te verstoppen, dat is tot daaraan toe, maar om die ook in te zetten voor onderlinge seks tussen mannen, dat ging werkelijk te ver. Oké, er zijn te weinig vrouwen aan het front, maar juist een jihadist hoeft toch niet overal een potje van te maken.

Waar Memri TV sterk in is, is het signaleren van de Jood als onaangename verschijning. Ook veel tv-zenders in het Midden-Oosten kennen de soap en bijna in elke aflevering komt er een moment dat een Jood binnenloopt om zijn geleende geld - plus rente! - op te eisen. Daarnaast is de Holocaust een terugkerend onderwerp. Die heeft of niet plaats gevonden, of wordt sterk overdreven, of heeft andere schuldigen dan tot dusver is aangenomen. Zo verklaarde onlangs de Libanese Holocaust-onderzoeker Walid Muhammad Ali op Al-Alam TV dat hij na ingrijpende studie tot de conclusie was gekomen dat het niet de nazi's waren die de Holocaust hebben georganiseerd, maar de Joden zelf!

Nou u weer. Kijk Memri TV, ter lering ende vermaak.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden