De Amsterdamse firma Infintax blijkt het Panama aan de Zuidas

Infintax is de Nederlandse tak van Mossack Fonseca. De firma verzorgde tientallen financiële vluchtroutes voor vermogende Zuid-Amerikanen.

De Amsterdamse Zuidas. Beeld anp
De Amsterdamse Zuidas.Beeld anp

Het 'Panama Papers'-kantoor Mossack Fonseca heeft een Nederlandse vertegenwoordiger. Op aangeven van de Panamezen heeft de firma Infintax aan de Amsterdamse Zuidas in twee jaar tijd tientallen financiële vluchtroutes opgezet voor vermogende Zuid-Amerikanen.

Dat blijkt volgens het FD en Trouw uit de uitgelekte gegevens van fiscaal adviesbureau Mossack Fonseca. Het Amsterdamse Infintax richtte wereldwijd vennootschappen op, van Nederland en Malta tot Nieuw-Zeeland en de Britse Maagdeneilanden. De Nederlanders zouden daarbij niet terugschrikken voor valsheid in geschrifte.

Aanvankelijk zochten de Panamezen de samenwerking met fiscaal adviseur Frank Sonsma. Hij richtte Mossack Fonseca Netherlands op. De Nederlander bleek echter te streng. In uitgelekte interne memo's van Mossack Fonseca wordt geklaagd dat Sonsma te weinig nieuwe zaken accepteert.

Mossack Fonseca Netherlands werd opgedoekt in 2014. Infintax mocht de zaken overnemen. Dat kantoor wordt gerund door Guus Poelen en Michael van Beest, die eerder internationaal belastingadvies gaven bij accountantskantoor PriceWaterhouseCoopers. Zij waren soepeler in hun klantacceptatie. De zaken gingen vanaf dat moment voorspoedig.

Trustkantoren zijn verplicht te controleren voor wie ze hun offshorebedrijfjes opzetten. Maar daar maakte Infintax niet veel werk van. Uit de Panama Papers zou blijken dat het kantoor niet altijd weet, of wil weten, wie de begunstigden zijn van de bedrijven die het opzet. In andere gevallen zouden de begunstigden bewust buiten beeld zijn gelaten. Controle door toezichthouders en belastingdiensten wordt daardoor vrijwel onmogelijk.

Valse verklaringen

De Nederlanders stellen volgens FD en Trouw ook valse verklaringen op. In een uitgelekte mail maant een klant Infintax dat 'de factuurnummers ingewikkelder moeten zijn. We moeten de indruk wekken dat dit bedrijf meer facturen uitschrijft'. Infintax was woensdag niet bereikbaar voor commentaar. Tegenover FD en Trouw werd een toelichting geweigerd.

Opdrachtgever Mossack Fonseca heeft zo'n vijfhonderd medewerkers en 34 kantoren. De meer dan 11 miljoen documenten en andere stukjes informatie die in handen vielen van het internationale journalistencollectief ICIJ vertellen het verhaal van de firma sinds 1977. Het bedrijf behoort tot de top-5 aanbieders van offshore bescherming van vermogens en identiteit.

De dienstverlener werd opgericht door de twee Panamese juristen Ramón Fonseca (1952) en Jürgen Mossack (1948). De laatste werd in Duitsland geboren. Zijn familie emigreerde in de jaren zestig naar Duitsland. Zijn vader was een voormalige SS-er. Fonseca is bekend als schrijver van politieke thrillers en als adviseur van de Panamese president Juan Carlos Varela. Die laatste functie legde hij onlangs neer wegens een corruptieaffaire rond de president.

Mossack Fonseca is een fusie van de advieskantoren van de twee juristen. Na het samengaan zei Fonseca tegen een journalist: 'We hebben een monster gebaard.' De firma bleek een magneet voor ondernemers die met behulp van offshore-vennootschappen belasting wilden ontwijken of ontduiken, maar ook voor corrupte zakenlieden en politici - en hun familieleden. Het wereldwijde journalistennetwerk filterde uit de bestanden van het kantoor een financieel netwerk rond de Russische president Poetin en constructies waarin familie van Chinese leiders grote belangen op hun naam kregen.

Uit de documenten dook ook het Rotterdamse advocaten- en notarissenkantoor Ploum Lodder Princen op. Hun medewerking aan constructies voor cliënten uit Ecuador en Mexico werd woensdag in FD en Trouw omschreven als 'juridisch cowboywerk'. De voorzitter van het kantoor heeft zijn functie neergelegd in afwachting van onderzoek door het Bureau Financieel Toezicht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden