De Amerikaanse fastfoodimperialisten bezetten het hele land

null Beeld
Beeld

Het leukste en meest heroïsche verhaal in de Volkskrant van afgelopen zaterdag was dat van Bas Kist en Gidi Pols, over de kleine snackbar Wendy's in de Koningstraat in Goes, Zeeland. Al zeventien jaar weert Wendy's zich kranig tegen de expansiedrift van de Amerikaanse hamburgerreus Wendy's. Die wil naar Nederland komen, maar dat kan niet omdat de naam Wendy's hier eigendom is van Wendy's in Goes.

Ongetwijfeld zijn de kleine Wendy's al flinke bedragen geboden voor haar naam, maar daar is ze niet op ingegaan. Reden genoeg om bij gelegenheid in Goes eens naar Wendy's te gaan en ter ondersteuning iets te bestellen.

De grote Wendy's heeft meer dan 6.500 vestigingen in dertig landen. Het moederbedrijf heeft een omzet van meer dan 2 miljard dollar. De winst bedroeg in 2015 ruim 160 miljoen. Daar kun je wel een paar advocaten van inhuren om een snackbar klein te krijgen, en dat deed Wendy's dan ook. Het stuurde de bloedhonden van het in kwesties rond intellectueel eigendom gespecialiseerde Hoyng ROKH Monegier op kleine Wendy's af. Dat mocht niet baten. De rechter herhaalde dit voorjaar dat in de Benelux de naam Wendy's eigendom is van snackbarhouder Raymond Warrens. Die is tevens eigenaar van coffeeshop High Life - dat de zich in rap tempo ontwikkelende marihuanabedrijven in de VS het maar vast weten.

Zulke uitspraken verstevigen je geloof in de rechtspraak: de sterkste wint niet altijd en een legertje van dure advocaten is geen garantie voor je gelijk. Kennelijk kan Wendy's het niet verkroppen dat ze wordt gepiepeld door een Zeeuwse patatboer en zijn advocate, want de Amerikanen gaan in hoger beroep. Mocht je deze zomer naar de VS of elders reizen: mijd fokking Wendy's.

Dat is ook beter voor de gezondheid. Het bekendste product van Wendy's is de Baconator Triple, een slagschip van een hamburger met 1.400 caloriën - frietje en een grote cola er bij en je zit op tweeduizend. En tevens aan het dubbele van de maximale dagelijkse dosis verzadigde vetzuren. De Baconator Triple is een garantie voor verstopte slagaders, hartaanvallen en obesitas - de nieuwssite The Daily Beast zette het monster een paar jaar geleden op 1 in zijn lijst van '40 dodelijkste fastfoodmaaltijden'.

De mondialisering begon toen de Amerikaanse fastfoodketens de wereld gingen veroveren. Het woord mondialisering bestond zelfs nog niet eens, toen hier de eerste Mac werd geopend, in 1971 in Zaandam. Jammer genoeg was hier geen snackbarhouder zo bijdehand geweest zijn tent McDonald's te noemen. De drukstbezochte Burger King ter wereld is gevestigd op de meest gemondialiseerde plek van Nederland, Schiphol. En, naast ketens als KFC en Subway, staan er nog veel meer Amerikaanse dikmakers te trappelen om zich hier te vestigen.

De Nederlandse markt leek wat snelle hap betreft aardig gedekt, met een snackbar op elke hoek, maar dat bleek niet zo te zijn. Piet Patat is niet opgewassen tegen de agressieve marketing van de Amerikanen. Hoewel een frikandel speciaal, kalfskroket, patatje oorlog of berenhap toch verre valt te prefereren boven een klef broodje met smakeloos vlees of plofkippenvleugels, bezetten de Amerikaanse fastfoodimperialisten elke uithoek van het land.

Elke uithoek? Nee, in Goes houdt Wendy's Fish & Chips moedig stand tegen de oprukkende horden. We mogen dat gerust zien als een krachtig signaal. In Goes begint de victorie. Raymond Warrens opent binnenkort in Zierikzee zijn tweede Wendy's, de tegenaanval is begonnen!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden