recept zomereten & drinken

De allervetste vis met een frisse salade

Deze zomer maakt kok Yvette van Boven zich niet druk: iets lekkers uit de Noordzee met een biertje erbij, en klaar zijn we. Deze week: makreel.

Oosterse makreel op salade van komkommer, taugé en mango. Beeld Oof Verschuren

De makreel is een duidelijk herkenbare vis en eentje om in te lijsten: met zijn blauw-groene rug en zwarte zebrastrepen kunt u zich bij de viskraam eigenlijk niet vergissen. Hij leeft bij ons voor de deur, in de Noordzee, maar ook in het hele Noord-Atlantische gebied.

Ongeveer de eerste helft van het jaar plant hij zich voort en tot die paaitijd is hij op zijn allervetst. Een beetje afhankelijk van waar hij leeft, zo rond mei, juni en juli, vindt u dus de dikste makrelen in de kraam.

En ik bedoel letterlijk vet: zijn lichaam bestaat voor het paaien uit bijna 20 procent meer olie of vet dan erna. Dus doe er uw voordeel mee. Eén keer per week makreel eten is genoeg om aan een weekvoorraad omega-3-vetzuren te komen, is me verteld. De makreel is ook nog een spotgoedkope vis. Eet ’m op de dag van aanschaf: doordat makreel een vette vis is kan hij ook gauw ranzig worden.

INGREDIENTEN

Oosterse makreel op salade van komkommer, taugé en mango

voor 4 personen als voorgerecht, voor 2 als hoofd, bereiden 20 minuten

salade

1 kwart rode kool

1 limoen

100 gram taugé

½ komkommer

1 mango

1 rode ui, gepeld

300 gram (4 stuks) verse makreelfilets (vraag de visboer), met huid

2 eetl. zonnebloemolie

paar takjes verse koriander

dressing

2 eetl. zoute sojasaus

2 eetl. rijst- of wittewijnazijn

1 eetl. sesamolie

Bereiding 

Meng eerst alle ingrediënten voor de dressing in een kom en zet in de koelkast tot gebruik.

Snij met een mandoline of een scherp mes flinterdunne reepjes van de rode kool en besprenkel met het sap van de limoen en een snuf zout, kneed het even door elkaar met schone handen.

Was de taugé onder heet water, laat goed uitlekken en dep voorzichtig droog in een theedoek.

Snij met een mandoline of kaasschaaf dunne linten van de komkommer.

Schil de mango en snij het vruchtvlees in lange parten. Snij de rode ui in dunne ringen. Laat de rode kool uitlekken in een vergiet.

Kerf met een scherp mes de huid van de makreelfilets een paar keer in. Bestrooi de huidkant met iets zout. Verhit de zonnebloemolie in een koekenpan en bak de makreelfilets zo’n 4 minuten (afhankelijk van de dikte) op de huid totdat hij krokant is en het visvlees aan de randen begint te garen. Draai de filets dan om en laat ze nog 1 à 2 minuten verder garen. Neem uit de pan.

Meng alle ingrediënten voor de salade in een kom, voeg de dressing toe en hussel alles voorzichtig door elkaar. Verdeel de salade over vier borden, leg de makreelfilets erop met de huid naar boven. Garneer met blaadjes koriander.

Geef er voor een hoofdgerecht een kom dampende jasmijnrijst bij.

Nederlandse biertip van Raymond van der Laan:

Bruine randjes op de vis vragen om een bier met een wat donkerder getint karakter. De amber lager Vagebond Vienna van het Drentse Maallust voldoet daar prima aan, zonder de doordrinkbaarheid uit het oog te verliezen. Zeg maar een pilsje met wat extra kleur op de wangen en meer aanwezigheid op het smaakpalet, dankzij de donkerder mout. Mag gerust worden doorgedronken als de maaltijd er in zit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden