De allerlaatste der Veendammonologen

WILLEM VISSERS

Op zijn profielfoto op Twitter blaast Henk de Haan op een trompet, of is het een bugel? Sterke kerel, vaste greep. Henky007, heet hij op het medium. Onder de foto staat: Netwerkhenk. Plezier in het leven. Lief.

Oud-voetballer Henk de Haan profileerde zich de laatste week als de Netwerkhenk voor de gedroomde redding van Veendam, nadat vorige week het faillissement was uitgesproken en de club acht dagen de tijd kreeg om hoger beroep gestalte te geven.

Op zijn shirt stond een bankrekeningnummer, hij entameerde een sms-actie en holde van studio naar studio, van hot naar her. Op een filmpje op YouTube is hij de Henk-variant van Jantje huilt, Jantje lacht. Hij, als voetballer een houwdegen, is hier de brekende bink. 's Nachts lag hij wakker van Veendam. 'Verdorie, waaraan ben ik de vredesnaam begonnen?', zegt hij tegen de camera.

En dan, met aanwakkerende hoop: 'Het is Pasen. Wat is er gebeurd 2.000, 3.000 jaar geleden?' Hij herstelt zich razendsnel; ruim 2.000 jaar geleden. Opstanding. Kan hij duidelijker zijn?

Hij gaf het Groningse woord broezen enige landelijke bekendheid. Bruisen. Reuring maken. Doorgaan. Hij sloot zijn Veendammonologen doorgaans af met pompompom, bijna gezongen. Een vrolijke deun. Dat zijn de waarden van Henk de Haan: werken, lachen, huilen, doorgaan, nooit opgeven. Hart voor de zaak.

Hij kreeg bijval. De teller liep op tot ongeveer twee ton, inclusief toezeggingen. Best veel, maar veel te weinig voor redding. Van welke regering dan ook hoefde hij niets te verwachten. Veendam is geen 'systeemclub'. Zonder Veendam valt niet het hele systeem om, zoals bij een bank die we met zijn allen moeten redden, want anders, ja anders wat?

'Met opgeheven hoofd', schrijft De Haan dus op zijn Twitterpagina nadat het faillissement definitief werd, dinsdagmiddag.

De KNVB hield zich oostindisch doof. Nooit ook maar één teken van medeleven met de 120 jaar oude club, die vanaf het begin van het betaald voetbal in 1954 meedeed. Nooit een woord over de ridicule wijze van competitievervalsing. Alleen droge mededelingen: punten die bij andere clubs wegvallen, wedstrijden die niet doorgaan.

De technocraten van de KNVB krijgen hun zin en formeel heeft de bond natuurlijk gelijk. Geen draagvlak, weg. Keer maar terug naar de amateurs. Zestien clubs blijven vooralsnog over in de binnenkort opnieuw in te richten eerste divisie, tegenover de twintig van een paar jaar geleden. Zoals op de hoek van de straat geen ruimte meer is voor de buurtsuper, is in de wereld van het betaald voetbal geen ruimte meer voor clubs in de marge. Nostalgie? Wat is dat?

Maar juist daarom, beste KNVB, keren steeds meer fans zich tegen het zogenoemde moderne voetbal. Omdat ze meer willen dan Paris SG - Barcelona, meer dan Zjordania en een of andere sjeik uit Oman. Ze willen Henk de Haan, mensen die hun clubhart laten bloeden. Bij het afscheid van Veendam verdient Henky007 een lied met veel pompompom in het refrein. En trompetgeschal.

Reageren?

ruimteoplinks@volkskrant.nl

Twitter @vkwillemvissers

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden