de Alfa Laakt Flitsende Afkortingen

Bètawetenschappers mogen graag puzzelen op acroniemen met een knipoog. Weet u waar Messenger voor staat? En Amire? Walnut?

Enith Vlooswijk
Messenger, de ruimtesonde van NASA Beeld ANP
Messenger, de ruimtesonde van NASABeeld ANP

Weet u waar 'Messenger' voor staat? Ik bedoel de ruimtesonde van de NASA, die in het voorjaar tegen Mercurius te pletter zal slaan. Toen ik me deze week in zijn tragische lot wilde verdiepen, las ik dat zijn naam een afkorting is. Het staat voor: Mercury Surface, Space Environment, Geochemistry and Ranging. Messenger bekt uiteraard stukken lekkerder en bovendien verwijst het naar Mercurius, de Romeinse god van de handel en boodschappenjongen van de goden.

Vooral bètawetenschappers zijn dol op zulke dubbelzinnigheden. De website van onderzoeksfinancier NWO, waar veel Nederlandse onderzoeksprojecten netjes op een rijtje staan, bevat schitterende voorbeelden van acroniemen met een knipoog. Zo werken ingenieurs in Delft aan een schijnbaar bewonderingswaardig project, ADMIRE: Advanced Monitoring of Intelligent Rail infrastructure. Techneuten van de TU Eindhoven bedachten een projectnaam die meteen op henzelf slaat, SLIM: Smart Limit cycle Modulators. Maar op de Twentse campus lopen zonder twijfel de fanatiekste woordpuzzelaars van academisch Nederland rond. Niets is ze te vergezocht. Zo bedacht iemand de projecttitel: WALNUT? Hard to crack. Wireless Ad-hoc Links using robust Noise-based Ultra-wideband Transmission.

Niet iedereen is inventief genoeg om te komen tot kloppende acroniemen. De onderzoekers van het Twentse project DREAM (Dynamic Real-time Control of Energy Streams in Buildings) gaven het na de eerste drie woorden maar gewoon op. En op de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen puzzelden ze zich een breuk om 'Irresistible' als acroniem te kunnen gebruiken. Helaas hanteerden ze de foutieve spelwijze, 'irresistable'. Toen de spelfout was ontdekt, hadden ze geen zin meer om opnieuw te beginnen. Ik zal u de ellenlange woordenreeks besparen, maar op de plek van de 'i' staat het woord 'Ability'.

Opmerkelijk genoeg wagen alfawetenschappers zich zelden aan acroniemen voor hun projecttitels. Het zal de aard van het beestje zijn: de Alfa Laakt Flitsende Afkortingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden