De alarmlijn voor verkeersgevaar stond tijdens de test al roodgloeiend

Amsterdam Veilig Verkeer Nederland (VVN) komt met een landelijk meldpunt waar burgers gevaarlijke situaties in het verkeer kunnen melden. De alarmlijn werd in vijf provincies getest en zorgde voor een stortvloed aan telefoontjes over onveilige plekken in het verkeer....

In de testfase kwamen er gemiddeld zo’n 950 klachten per jaar binnen. ‘Bijvoorbeeld over dubbele turborotondes die door veel mensen niet begrepen worden’, zegt VVN-woordvoerder Rob Stomphorst. ‘Dan staan alle automobilisten stil en durft alleen de dapperste te gaan rijden.’ Ook een plotseling verplaatst zebrapad of een straat die wordt afgezet zonder dat dit aan de bewoners wordt verteld, blijken populaire klachten.

Na een melding gaat VVN de onveilige situatie niet zelf aankaarten bij de gemeente. Verkeerskundigen van de organisatie bekijken de situatie ter plaatse en brengen een advies uit. ‘Dit advies geeft bewoners iets in handen tegenover de gemeente’, aldus Stomphorst. In 2008 werden 1.100 van de 1.300 klachten op deze manier opgelost. VVN is van mening dat burgers eerder dan de overheid zien waar het fout dreigt te gaan in het verkeer.

VVN benadrukt dat het niet om individuele klachten gaat maar om gebundelde klachten van een hele straat of buurt.

De meldpunten zijn nu actief in de provincies Friesland, Zeeland, Gelderland, Flevoland en Overijssel. De klachtendienst zal gefaseerd landelijk worden ingevoerd. Medio volgend jaar wordt een landelijk telefoonnummer in het leven geroepen.

Ondanks de klachten doet Nederland het vergeleken met andere Europese landen niet slecht. Nederland staat op de tweede plek van meest verkeersveilige landen, na Malta. Toch vallen er jaarlijks zo'n 700 dodelijke slachtoffers in het verkeer. Volgens VVN kan dit omlaag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden