'De afschaffing van de basisbeurs was natuurlijk een ordinaire bezuinigingsmaatregel'

De ingezonden brieven van woensdag 30 augustus.

Studenten picknicken in het Stadspark tijdens de KEI-week in Groningen Beeld anp

Brief van de dag: Afschaffen basisbeurs kost juist geld

Met het pleidooi van Raimond Nuvelstijn (Brief van de dag, 28augustus) de basisbeurs her in te voeren, ben ik het volledig eens. Ik wil daar nog wat aan toevoegen. Alle mooie verhalen ten spijt was de afschaffing natuurlijk een ordinaire bezuinigingsmaatregel, met gezochte argumenten om het politiek verkoopbaar te maken.

Studenten zijn een minderheid en appelleren aan gevoelens bij de meerderheid (na de studie komen ze makkelijker een baan en gaan ze meer verdienen) maakten de invoering van het leenstelsel een politiek makkie.

Een staaltje populistische politiek en kortetermijndenken van politici. Zelfs als studeren eerder leidt tot werk én een hoger inkomen dan niet studeren, wordt een belangrijk element buiten beschouwing gelaten. Nederland heeft immers een progressief belastingsstelsel. Dat betekent dat een hoger inkomen leidt tot het betalen van meer belasting, wat de schatkist over een werkzaam leven van zeg 40 jaar heel wat meer oplevert dan de bezuiniging behaald door het loslaten van het basisbeurssysteem.

Dat progressieve belastingstelsel gekoppeld aan een leenstelsel betekent voor de huidige student dat hij niet alleen zijn werkzame leven begint met een schuld aan de overheid, maar dat die overheid ook nog eens zijn mogelijk iets hogere inkomen extra afroomt.

Voor de Nederlandse economie betekent het dat het ten koste gaat van bestedingen. Ook de afgestudeerde kan zijn euro maar 1 keer uitgeven.

Paul van Vugt, Oosterhout

Oude wijn

In 1994 werd in Nijmegen het Streekpad Nijmegen gelanceerd. In het bijbehorende boekje schreef toenmalig burgemeester Ed d'Hondt: 'Wandelen schenkt rust en geeft de gelegenheid tot nadenken.' Ruim twintig jaar later heet diezelfde wandeling, over exact hetzelfde traject, in een keer de Walk of Wisdom (Ten eerste 29 augustus). Een typisch gevalletje van ouwe wijn in nieuwe zakken.

Jos Verschaeren, Nijmegen

'Behandelverbod'

Over de rechtskracht van het behandelverbod willen helaas nogal wat misverstanden opduiken. Het helpt daarom niet echt als ook een huisarts, in dit geval Joost Zaat in zijn column in de Volkskrant van 26 augustus, de plank misslaat.

Geconfronteerd met een behandelverbod van zijn patiënt zou Zaat moeten weten dat dit verbod bedoeld is tegen levensverlengend medisch handelen in een nader omschreven situatie en nadrukkelijk niet tegen de bestrijding van pijn, jeuk of benauwdheid. Toch stelt hij zijn patiënt de wat onnozele vraag: 'Wil je nu echt dat ik helemaal niks meer doe als je bijvoorbeeld een blaasontsteking of pijn hebt?'

Zaat schrijft vervolgens dat vorig jaar nog een specialist ouderengeneeskunde voor het medisch tuchtcollege is gesleept 'omdat hij zich niet aan zo'n verbod hield en een patiënt pijnstilling gaf'. Zet daar dan ook even bij dat het tuchtcollege oordeelde dat deze specialist juist handelde.

Agnes Wolbert, Zutphen, directeur NVVE

Jesse

Zoals de burgemeester van Juinen aan het zicht werd onttrokken door wethouder Hekking, zo verdwijnt het beleid van GroenLinks achter de mannetjesmakerij van Jesse Klaver.

John Zant, Amsterdam

Keurmerk media

Om echt en onecht nieuws te duiden stelt brigade-generaal Rietdijk (Ten Eerste, 29 augustus) voor een keurmerk in te stellen voor het waarheidsgehalte van mediaberichten. De stormachtige opkomst van sociale media biedt iedere burger gelegenheid zelf te publiceren. Het aantal nieuwsbronnen groeit in hetzelfde tempo. Welke bron moeten we dan nog vertrouwen en welk bericht krijgt een keurmerk? Goed idee van de generaal om meer cybermanschappen aan het werk te zetten. De dreiging is groot. Maar om berichten vooraf te laten beoordelen door een nieuwe autoriteit? Dat is de verantwoordelijkheid van de media.

Serieuze, onafhankelijke media doen dat ook. Als ze dat niet goed doen worden ze daarop aangesproken. Wat me wel stoort is dat rectificaties veel minder aandacht/plek krijgen, terwijl de impact van een niet correct bericht heel groot kan zijn

Noud Cornelissen, Utrecht

Wilfred Rietdijk, brigadegeneraal Beeld Mike Roelofs

Integratie

Met belangstelling heb ik het artikel over 'Saadia's koninkrijkje' gelezen (Ten eerste, 28 augustus). Hoe men ook over de perikelen binnen het Amsterdamse stadhuis moge denken, in één opzicht is de integratie van een deel van de Marokkaanse gemeenschap geslaagd. Die heeft perfect begrepen hoe je snel geld kunt verdienen met het opzetten van advies- en bemiddelingsbureautjes, motivatiecursussen, mentale trainingsclubjes en al die andere nutteloos gebleken onzin. Het meest trieste is wel dat de top van het gemeentelijk apparaat weer eens haar meest naïeve kant heeft laten zien door dit allemaal te laten gebeuren. Of zijn ze ziende blind?

J.W. Nieuwpoort, Alkmaar

Stilte

Wat een mooie column van Erdal Balci ('De stilte die nodig is bij afvallige moslims', O&D, 29 augustus). Het deed me even aan stilte voor de storm denken. Nieuwe terreur? Gelukkig niet, de stilte stond voor denken. Denken en merken dat je niet meer in gepoliticeerde godsdienst gelooft, ook niet in die van president Erdogan. Zouden Kamerleden Kuzu en Öztürk van Denk de columns van Balci lezen? Bij zo'n partijnaam zou het niet misstaan.

Pim Ligtvoet, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden