De advocaten van M.

Met hun verzoek om vrijspraak voor Robert M. geven zijn raadslieden slechts blijk van een grote rolvastheid.


Zo zouden we verdachten van een ernstig zedendelict het liefst zien: deemoedig en bereid de straf te ondergaan die in de samenleving als passend wordt ervaren. Maar Robert M. - door het publiek al duizendmaal denkbeeldig veroordeeld tot draconische straffen - gedraagt zich niet zo. En zijn raadslieden bestonden het om vrijspraak te vragen omdat het bewijs tegen hun cliënt - hoe overtuigend ook - onrechtmatig zou zijn verkregen. Op laagdrempelige opiniesites werd het scenario van Amerikaanse B-films geschetst: de seriemoordenaar die vanwege een vormfout op vrije voeten komt en in oude zonden vervalt.


De inzet van M.'s advocaten strookt misschien niet met het rechtsgevoel - zelfs niet voor wie ruimhartig zijn recht op juridische bijstand onderschrijft. Daarvoor zijn de delicten waarvan hun cliënt wordt verdacht eenvoudigweg te ernstig. Toch zou het veel bedenkelijker zijn geweest als Willem Anker en Tjalling van der Goot mogelijkheden onbenut hadden gelaten om een mild vonnis voor Robert M. te verkrijgen. In dat geval zouden ze op z'n minst de schijn hebben gewekt dat ze hun oren te veel naar de samenleving hadden laten hangen. En juist advocaten van verdachten van ernstige delicten zouden de roep om wraak moeten negeren. Niet zij, maar de rechters zijn er om het rechtsgevoel te bevredigen.


Het is dus te hopen dat de rechter het pleidooi van M.'s advocaten naast zich zal neerleggen - gesteld dat het hem ten laste gelegde inderdaad kan worden bewezen. En het publiek? Dat moet het verzoek om vrijspraak maar slikken. Willem Anker en Tjalling van der Goot zijn niet impertinent, ze kennen hun rol in de strafrechtpleging. Als dat ook voor de rechters geldt, is er geen enkele reden voor verontwaardiging.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden