Opinie

'De 'actieve student' is iemand die veel zuipt en niet studeert'

Studenten die een jaar lang een bestuursfunctie bekleden, hoeven geen collegegeld meer te betalen. Is dat wel een goed idee, vraagt student Leon van Wijk zich af.

Aankomende studenten feesten woensdag tijdens de Cantus in Utrecht. De avond is een onderdeel van de Utrechtse Introductie Tijd (UIT). Gedurende deze introductiedagen worden de studenten wegwijs in de stad en maken ze kennis met de onderwijsinstellingen en verenigingen. © ANP Beeld
Aankomende studenten feesten woensdag tijdens de Cantus in Utrecht. De avond is een onderdeel van de Utrechtse Introductie Tijd (UIT). Gedurende deze introductiedagen worden de studenten wegwijs in de stad en maken ze kennis met de onderwijsinstellingen en verenigingen. © ANP

Studenten die een jaar lang een bestuursfunctie bekleden, hoeven geen collegegeld meer te betalen. Althans, als het aan de VVD en D66 ligt. Geweldig idee. Iedereen wil namelijk een student met een bestuursfunctie zijn. Je moet het soort mens zijn dat met een potlood een bestuursfunctie op zijn of haar CV schrijft om te zien hoe dat er uitziet en er vervolgens alles aan doet om die functie te krijgen omdat het toch wel erg leuk staat. Heeft deze student de bestuursfunctie, dan geniet hij aanzien onder zijn gelijken. Of, concreet, de besturende student is degene die inschenkt.

Actieve studenten moeten de ruimte krijgen om zich te ontplooien, dat is de reden voor dit idee. En zich ontplooien, is wat ze doen. Waar hun leven vóór hun bestuursfunctie met name bestond uit zuipen en een beetje studeren, bestaat het tijdens hun bestuursfunctie uit zuipen, het organiseren van borrels waar ze samen kunnen zuipen en het versturen van uitnodigingen voor die borrels waarin het woord 'leuk' in alle zinnen terugkomt.

Volgens Boris van der Ham van D66 moet de bestuursfunctie 'in alle gevallen (een) actieve studentenbijdrage (zijn), van groot belang voor de ontwikkeling van de student, voor het studieklimaat en voor Nederland'. Zo komen niet alleen bestuurders van studentenverenigingen, maar ook deelnemers aan wetenschappelijke projecten in aanmerking voor de regeling. Een eerlijk punt, want dit soort bestuursfuncties draagt duidelijk bij aan de ontplooiing van student en land.

Die ontplooiing van deze buitengewoon wereldwijze studenten die door hun bestuursfunctie blijk geven van een gezond relativeringsvermogen (hik), is volgens Anne Wil Lucas van de VVD 'goed voor de studenten, de universiteit en het bv Nederland'. En daar heeft ze gelijk in.

De studenten, allereerst, hebben namelijk een 'leuk' jaar. De universiteit, ten tweede, heeft volgens Lucas baat bij actieve studenten, actief op allerlei gebieden behalve het academische. Dat is voordelig voor de universiteit, omdat de besturende studenten nu in al hun volwassenheid feesten aan het organiseren zijn en dus geen tijd hebben om de netwerkcontacten van de academici te dwarsbomen.

Voor het bedrijf Nederland is de bestuurlijke ontplooiing nog het handigst. Een bedrijf weet meteen wat voor vlees het in de kuip heeft. Als ik namelijk de baas zou zijn van een bedrijf zouden de mensen met een bestuursfunctie nog wel de laatsten zijn die ik zou aannemen. Dus jij hebt een jaar lang niet gestudeerd maar in een continue staat van vergeten-zijn van de vorige, maar uitkijken naar de volgende borrel geleefd? Doe mij die student maar die dat jaar wél gestudeerd heeft. Sinds wanneer noemen we zo'n student niet meer actief en studenten die niet studeren wel actief?

In dit kader is het inderdaad een goed idee om de bestuurders onder ons geen collegegeld te laten betalen. Ze worden namelijk al genoeg gestraft als ze bij het solliciteren te horen krijgen dat de werkgever de ijverige student verkiest boven de huichelachtige, egoïstische en berekenende CV-builder die weinig besef heeft van wat er in de wereld gebeurt, maar wél heel goed weet waar het beste bier het goedkoopst is.

Volgens het ingediende voorstel mogen universiteiten zelf bepalen of zij een regeling voor collegegeldvrij studeren willen invoeren. Doe het voor die arme bestuurders! Het is misschien wel de laatste fatsoenlijke functie die ze op hun CV kunnen schrijven.

Leon van Wijk studeert communicatiewetenschappen en is journalist en recensent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden