De Achterhoek bouwt veel sneller

Acht gemeenten in de Achterhoek bewijzen dat er in de aanloop naar woningbouwprojecten nog een wereld te winnen valt...

Normaliter had de voorbereiding van het bouwplan in Ulft woningcorporatie Wonion een jaar gekost, nu werd de klus in acht weken geklaard.

Dat is het resultaat van een project in de Achterhoek dat tot doel heeft bouwprojecten te versnellen. Daartoe werden tal van regels overboord gezet. Met resultaat: vijf bouwprojecten zijn versneld begonnen en vier starten binnen afzienbare tijd.

Gemeenten, het bedrijfsleven en woningcorporaties in de Achterhoek sloten acht maanden geleden een Green Deal.

De regio, zo verwachtte men, zou vanwege de krimpende bevolking en de dominante positie van de maakindustrie (bouw en metaal) extra door de crisis worden geraakt.

Ook was er een slag naar duurzaamheid nodig en juist daar lag een kans voor de Achterhoek.

Een van de projecten die in maart tijdens een zogenoemde ‘speeddate-sessie’ in de Dru-fabrieken in Ulft werd bedacht, waren de zogenoemde A-wijken. In een onderlinge competitie streden de gemeenten afgelopen maanden wie als eerste de schop in de grond zou krijgen voor een ‘levensloopbestendig’ bouwproject.

Woensdag wonnen de gemeente Oude IJsselstreek, de corporatie Wonion en de aannemers Ten Brinke en Klomps de eerste prijs met twee duurzame bouwprojecten in Hutten-Zuid en de Biezenakker: 28 energiezuinige appartementen en 61 energieneutrale woningen.

Het bijzondere van beide projecten is de revolutie die zich voltrok in de voorbereiding. Corporatie en gemeenten gaven de markt volop ruimte eigen oplossingen te vinden. Aannemers, architecten, installateurs en constructeurs kregen de opdracht samen te werken aan een ontwerp van een zo duurzaam mogelijk huis.

‘We hebben onze oude rol afgelegd’, meldt Klaas Kelly, manager van de gemeente. Een huis ontwerpen en bouwen, is voor de architect en de aannemer vaak een invuloefening. ‘Meestal kauwen we als gemeente alles voor, van de nokhoogte tot de grootte van de achtertuinen.’

En wat de gemeente doet voor het ruimtelijk plan, doet de corporatie voor de woningen zelf. Jan Willem van de Groep, manager vastgoedontwikkeling van Wonion: ‘Meestal leggen we alle specificaties gedetailleerd vast. Nu kregen vijf consortia de ruimte zelf oplossingen te vinden en ons daarvan te overtuigen. Dit scheelde ons tijd en pakken papier.’

Via een openbare presentatie aan een jury werd ook de gebruikelijke aanbestedingsprocedure overgeslagen. Dat bleek veel geld te schelen: Wonion had de bouwkosten aanvankelijk begroot op 2 ton per huis, maar dat werd uiteindelijk 183 duizend euro.

Ook wisselden de bedrijven bij de openbare presentatie kennis en ideeën met elkaar uit. Ze zagen elkaars ontwerpen, de technische innovaties en hoorden elkaars verhalen. Voor deze manier van aanbesteden bestaat landelijk interesse.

Bijzonder is ook dat de gemeenteraad zich van te voren had gecommitteerd aan het winnende project. Een door de gemeente aangesteld kwaliteitsteam kreeg tussentijds nog wel de kans poolshoogte te nemen. Leden van de welstandscommissie, een landschapsarchitect, een stedenbouwkundige en omwonenden konden de voorlopige ontwerpen bijsturen.

Op het feestje woensdag in Ulft bleek dat de Green Deal, oftewel het Aanvalsplan Achterhoek Anders, veel energie in de regio losmaakt. Partners vinden elkaar en er is een enorme wil door te pakken. Dat blijft hard nodig, want terwijl de werkloosheid dit jaar landelijk steeg met 20 procent, was die stijging in de Achterhoek 39 procent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden