De Aboe Daoed heeft niets te verbergen

Op de basisschool Aboe Daoed in Utrecht is men niet geschrokken van de aantijgingen dat veel islamitische scholen banden onderhouden met Saudische geldschieters, zoals dinsdagavond werd onthuld in Nova....

Van onze verslaggeefster

'Hadden we maar zulke geldpotjes', zegt Abderrahman Boulaksil, voorzitter van de Stichting Islamitische Basisscholen Utrecht, waaronder de Aboe Daoed valt. 'Dan konden we onze vervoersproblemen oplossen.' De school fungeert als streekschool voor moslimkinderen uit de regio.

Op de 340 leerlingen tellende school werkt een multicultureel lerarenteam, dat is opgeleid op Nederlandse pabo's. Wel zijn er gewoonten die de eigen identiteit vormgeven. Van leerkrachten en leerlingen wordt decente kleding verwacht. De armen horen bedekt te zijn, maar vrouwelijke leerkrachten met een niet-moslim achtergrond mogen een niet te strakke broek dragen.

Meisjes worden geaccepteerd met en zonder hoofddoek, zoals ze het van huis uit zijn gewend. Meedoen aan de ramadan is niet verplicht. Evenmin worden de boterhammen gecontroleerd op beleg van varkensvlees. Voor het godsdienstonderwijs wordt materiaal gebruikt van de Stichting Leerplan Ontwikkeling. 'Onze kinderen leren over de islam, en over het christendom en het jodendom', zegt directeur Hoesein Nanhekhan.

'We hebben de landelijke en de regionale inspectie hier gehad en houden er geen dubbele agenda op na. We hebben niets te verbergen.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden