De Abibakr geeft Harry Potter-film als traktatie na de Cito-toets

Op de islamitische basisschool An Noer in Alphen aan den Rijn meldden zich de afgelopen dagen tal van verontruste ouders....

Van onze verslaggeefsters

Bijker kon de ouders geruststellen omdat de school nooit iets heeft ontvangen van Saudische geldschieters. 'Iedereen mag de boekhouding komen inzien.' Evenmin laat de school haar godsdienstonderwijs beïnvloeden. In een uitzending van actualiteitenprogramma Nova werd de school eerder deze week beticht van banden met een radicaal-islamitische stichting en het tegengaan van integratie.

De An Noer-school is niet de enige van de 32 islamitische basisscholen in Nederland die onder vuur liggen. Eerst was er de uitzending van Nova waarin tien scholen van moslim-extremisme werden beschuldigd, en woensdag verscheen over datzelfde onderwerp een rapport van de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD).

De Onderwijsinspectie heeft inmiddels aangekondigd het godsdienstonderwijs op islamitische basisscholen te analyseren. Dat doet de inspectie in samenwerking met Forum, het instituut voor multiculturele ontwikkeling. Het is de eerste keer dat de onderwijsinspectie religieuze lessen tegen het licht houdt. 'De inspectie is hier zeer terughoudend in', zegt een woordvoerder. Alleen wanneer er klachten binnenkomen, komt de inspectie in actie.

Zo onderzocht de inspectie de website van Amsterdamse basisschool As Siddieq op extremistische teksten. Dat bleek vals alarm te zijn. De Amersfoortse school Bilal kreeg inspecteurs op bezoek nadat een leerkracht een opruiende video had vertoond tijdens het suikerfeest. De onderwijzer werd ontslagen; de inspectie deed het af als een incident.

In het verleden werd de inspectie geconfronteerd met discriminatie van homoseksuelen op gereformeerde scholen. Zij trad destijds niet alleen op tegen het betreffende bijzonder onderwijs; alle scholen kregen een brief toegestuurd. Het ministerie van Onderwijs heeft de inspectie nu evenwel opdracht gegeven uitsluitend de tien basisscholen te onderzoeken die door Nova zijn genoemd.

De An Noer-school zou volgens het programma een informatieboekje onder ouders hebben verspreid, waarin werd opgeroepen de kinderen niet naar verderfelijke Nederlandse tv-programma's te laten kijken. Maar dit boekje is nooit de deur uitgegaan, zegt Bijker. 'De toenmalige directeur is zelfs mede om die reden ontslagen.'

In de schoolstatuten staat inderdaad de stichting Al Wafq vermeld als vraagbaak bij problemen op het gebied van godsdienstonderwijs. Maar de school heeft de radicale groepering nooit geraadpleegd, zegt Bijker. 'We kennen de stichting eigenlijk niet eens. Bij de oprichting zijn de statuten vermoedelijk gekopieerd van een andere school.'

Eind jaren tachtig, toen de eerste islamitische basisscholen werden opgericht, waren er nauwelijks goede voorbeelden, zeggen ook andere schooldirecteuren. En er was een gebrek aan lesmateriaal.

De Tariq Ibnoe Ziyad-school in Eindhoven (eveneens beschuldigd) haalde overal lesstof vandaan, zegt directeur Jos van der Looy. 'We kregen het van de moskee om de hoek. Maar verder had die geen invloed op ons onderwijs.' Hij noemt het onderzoek naar islamitische scholen een rechtstreeks gevolg van 11 september.

Pas toen de organisatie voor islamitische scholen ISBO werd opgericht, ging die gelden als vraagbaak, zegt Wim Mast, directeur van de Abibakr-school in Nijmegen, die ook door de inspectie zal worden doorgelicht. De meeste islamitische scholen hebben volgens Mast in hun statuten staan dat zij zich niet inlaten met 'nationalistische activiteiten uit het land van herkomst'.

Bovendien is het merendeel van de directeuren en leerkrachten op deze scholen autochtoon, zegt hij. Daarom zullen anti-Westerse opvattingen volgens hem niet snel een weg vinden naar het klaslokaal. Zelf kijkt hij regelmatig de 'mapjes' godsdienstonderwijsvan leerlingen door. Hij kwam nimmer ophitsende informatie tegen.

'De Abibakr streeft net als veel andere islamitische basisscholen naar integratie', zegt Mast. Hoewel de stichting Bijbel & Onderwijs de Harry Potter-boeken vorig jaar satanisch noemde, beschouwt de Abibakr-school het fenomeen als een onderdeel van de hedendaagse cultuur. Mast: 'Nadat groep 8 de Cito-toets had afgerond, hebben we de leerlingengetrakteerd op de Harry Potter film.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden