De aanstekelijke beat van Mr. Polska

Gillende tienermeisjes voor het podium, massa's kijkers op YouTube. De Nederlandstalige rapper Mr. Polska is een hit. Hij kan het zelf amper geloven.

CHARLOTTE HUISMAN

De armen gaan omhoog in de grote, dampende zaal en uit één mond klinkt de Poolse groet 'Siema, siema'. Mr. Polska staat deze nacht op het podium van partycentrum Time Out in het Brabantse Gemert. Opvallend veel feestgangers kennen zijn teksten, blijkt tijdens het korte maar energieke optreden van de kleine Poolse rapper, zijn sidekick Leo en zijn onafscheidelijke Boaz, de man van de gierende en piepende housebeats.

Mr. Polska springt, het publiek springt en brult het refrein mee van zijn YouTube-hitje Vinger op de Klitter. Net zo hard gaan zij mee in zijn voor een rapper enigszins ongewone bestedingswensen:

Ik koop een wasmachine voor mijn moeder / Laat me sparen voor een huis op de berg

Het plezier van de vrolijke, getatoeëerde rapper en zijn team is aanstekelijk. Het lukt Mr. Polska nauwelijks het podium af te komen na het optreden, zo velen willen zijn handtekening. Gillende tienermeisjes, hij moet er nog steeds aan wennen, zegt hij.

Je zou kunnen zeggen: een minderheid heeft in Nederland pas echt voet aan de grond gekregen als zij ook rappers voortbrengt. En zie hier de rijzende ster van Dominik Wlodzimierz Groot, alias Mr. Polska, 22 jaar oud. Als eerste Nederlandstalige Poolse rapper zette hij de underdogpositie van het groeiend aantal Oost- Europeanen in Nederland op een beat:

Eerst waren het de Marokkanen en de Turkjes / Nu zijn de Oostblok-boys schurkjes / Vanaf de bodem kun je alleen naar boven gaan

Het thema diende zich vanzelf aan. Sinds pakweg vijf jaar ziet hij steeds meer Poolse nummerborden en Polen op straat - 'Ik herken Poolse mensen al van een kilometer afstand'. In het begin vond hij dat heel speciaal, en maakte hij met elke Pool die hij trof een praatje. 'Als ik dat nu zou doen, zou ik de hele dag bezig zijn', zegt Dominik. 'Maar ik had wel het gevoel dat ik wat voor deze mensen moest gaan doen.'

Het aanvankelijke Polski ('zo worden Polen in Nederland vaak aangesproken') veranderde hij drie jaar geleden in Mr. Polska.

Zijn raps zijn eerder humoristisch dan venijnig. In de clip van een van zijn eerste tracks, Kutpool ('Ik wil werken! Een baan en een bed - en een fles, voor die Polski') , veroorzaakt hij, uiteraard zo dronken als een Poolse tor, een auto-ongeluk. 'Alle clichés zitten erin.'

De video is bewust in Polen opgenomen, omdat 'niemand in Nederland weet hoe dat land er uitziet'. Plechtig zegt hij: 'Ik probeer mijn liefde voor Polen, het land, de cultuur en de mensen, over te brengen.'

Mede dankzij dit 'zendingswerk' werd hij deze maand door het publiek uitgeroepen tot 'De Pool van het Jaar', een verkiezing georganiseerd door Stichting Polonus, belangenbehartiger van Polen in Nederland. 'Wat was mijn moeder trots', zegt hij glunderend.

Dominik kan zelf nog nauwelijks geloven hoe snel zijn ster rijzende is in Nederhopland. Deze maand viel hij met zijn producer Boaz ('van de beatz') en zijn hiphopcollectief Nouveau Riche flink in de prijzen van de State Awards, het belangrijkste Nederlandse hiphop-prijzencircus.

Bijna dertigduizend volgers heeft hij op Twitter, en meer dan tien keer zo veel kijkers op YouTube. Zag hij de line-up van de TMF-awards, liet hij de organisatoren weten: daar hoor ik tussen. Het antwoord luidde: als je duizend mensen dat kunt laten retweeten, ben je welkom. Het werden er tweeduizend in twee uur, en daar stond hij.

Geboren in Polen uit een Poolse moeder en een Poolse vader, kwam hij op zijn derde vanuit het Poolse Torun naar Nederland. Zijn moeder was inmiddels getrouwd met een Nederlandse man die hem adopteerde (vandaar de achternaam Groot). Ze woonden als gezinnetje - Dominik heeft ook nog een halfzusje - in Utrechtse flatwoningen, eerst in Kanaleneiland, daarna in Zuilen, en later na de scheiding van zijn moeder, in Overvecht. Nu heten deze buurten Vogelaarwijken, maar voor een rapper in spé zijn het 'wijken met inspiratie, waar veel gebeurt'.

Zijn moeder was een tijd hostess in een internationale bus. Zodoende kwam Dominik vijf à zes keer per jaar in Polen. Thuis leefde hij in de Poolse cultuur, op school in de Nederlandse. 'We waren niet voedselbank-arm, maar ik weet hoe het is om weinig te hebben.'

Op straat had hij 'alleen maar allochtonen om zich heen', Turken, Marokkanen, Bosniërs en andere inwoners van het voormalige Joegoslavië. Dat verklaart wellicht zijn straattaal, de verwisseling van 'de' en 'het', zijn soms naar het Marokkaans neigende Poolse accent. Hij is niet goed in spelling en grammatica, zegt hij, maar weet wel wat hij wil zeggen.

Na het behalen van zijn vmbo-diploma besloot de toen 16-jarige Dominik toch maar niet het pad te volgen van zijn neven en ooms, die automonteur werden. Hij koos voor een muziekopleiding op de Herman Brood Academie. Daar ontmoette hij Boaz, maker van beats die soms op het randje van irritant zijn en misschien daarom ook meteen blijven hangen. 'Boaz is de sleutel', zegt Dominik.

Op zijn net verschenen EP Boswachter krijgt de natuur wederom een grote rol. 'In Polen heb je veel natuur, mensen daar vinden het heel normaal om paddestoelen te zoeken, te vissen of te jagen. Dat heb ik altijd interessant gevonden. Daarover wil ik vertellen.'

Babbel met de boswachter, adem in, kijk die beren

Dominik: 'Oké, dat ik oog in oog met een beer sta, is een grapje. Maar de kern is waar. Geen enkele andere rapper heeft het over bergen en boswachters. Daarom klinkt het heel fris.'

Zijn wens van een huis op de berg is oprecht, zegt hij. Van de eerste opbrengsten van zijn muziek wil hij volgend jaar grond in Polen kopen. 'Dat is belangrijker dan een mooi horloge. Als ik ouder ben en alle avonturen van mijn leven heb meegemaakt, ga ik in Polen wonen.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden