De 500 jaar uitgestelde begrafenis van Richard III

Het heeft meer dan een half millennium geduurd, maar vandaag krijgt de Engelse koning Richard III eindelijk de uitvaart die hij verdient. In de kathedraal van Leicester, de stad waar zijn stoffelijke resten drie jaar geleden werden aangetroffen onder een openbare parkeerplaats, zal de aartsbisschop van Canterbury de dienst leiden. De bijzetting vormt het einde van vijf dagen pomp and circumstance zoals alleen Engelsen dat kunnen. Liefst 14 duizend mensen wilden aanwezig zijn, maar de meesten moeten genoegen nemen met een tv-verslag.

Leicester zondag. De kist met de restanten van Richard III wordt overgebracht naar de kathedraal.Beeld epa

De Richard-manie vormt een overwinning voor de Richard III Society, de fanclub die al jaren strijdt voor een eerherstel van de laatste Engelse monarch die het leven liet op een slagveld. 'Mijn koninkrijk voor een paard!' zou de 32-jarige vorst op een zomerdag in 1485 hebben uitgeroepen alvorens een van Henry Tudors mannen zijn schedel spleet. Na afloop van de laatste 'Rozenoorlog', op Bosworth Field nabij Leicester, zou Richards inmiddels ontklede lichaam op een paard zijn gelegd om als een trofee te worden rondgereden. De laatste koning van het Huis Plantagenet werd als een pauper begraven.

Mede dankzij Shakespeare, de spindoctor van de Tudors, kreeg hij de naam van een misvormde machtswellusteling die er niet voor terugdeinsde zijn twee neefjes te laten ombrengen in de Tower. Maar sinds de ontdekking van zijn beenderen, en de vaststelling via DNA-bewijs dat het echt de zijne waren, is hij door de Engelsen omarmd. Opeens kwam aan het licht wat de Ricardians allang wisten: hij was een verlichte koning, eentje die met het principe kwam dat mensen onschuldig zijn tot het tegendeel is bewezen. Eentje die de boekdrukkunst bevorderde en vrijlating op borg introduceerde.

Portret van Richard III.Beeld ap

Liefde

De hervonden liefde was zondag zichtbaar toen duizenden mensen langs de dertig kilometer lange route, onder meer langs het slagveld, die de katholieke koning maakte. Sommige toeschouwers wierpen witte rozen (de kleur van Yorkshire, zijn thuis) voor de stoet, anderen waren gekleed in middeleeuwse kleren, compleet met Bourgondische jurken. Voor Leicester, waar normaal gesproken weinig te zien valt, is de gebeurtenis een goudmijn. Nu al duiken er advertenties op voor geheel verzorgde Richard III-reizen met thema's als 'Lot, dood en ontdekking'. Hij is de Tripadvisor-koning.

Na de tocht werd hij opgebaard in de kathedraal, in een eikenhouten kist die is gemaakt door Michael Ibsen, zijn verre nazaat. Tijdens de dienst zal er speciale muziek te horen zijn, waaronder een stuk dat Judith Bingham heeft geschreven op basis van Richards lievelingsboek, The Ghostly Grace. Voor de 62-jarige componiste ging daarmee een droom in vervulling, want al van kinds af aan was ze geobsedeerd door deze miskende koning. Het zal een waardige ceremonie zijn, doch eentje zonder tranen. Hier wordt geen mens uitgezwaaid, maar een historisch personage.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden