De 21ste is Jezus

Hoe de ChristenUnie ironie inruilt voor blijmoedigheid.

Vandaag gaat het over 1 Koningen 19. Waarin de profeet Elia zich, na een zware strijd tegen de priesters van Baal, verschuilt op de berg Horeb. Hij is bang, 'depressief' noemt Kamerlid Gert-Jan Segers het. Dan klinkt de stem van God, niet in een storm, niet in een aardbeving, niet in vuur, maar in het gefluister van een zachte bries.

Koptisch

Elke dinsdagochtend om kwart voor elf begint de ChristenUnie haar fractievergadering met een overpeinzing uit de Bijbel. Die wordt bij toerbeurt verzorgd. Je denkt bij dat kwaad aan IS, zegt Segers. Maar ook aan hun slachtoffers, zoals de 21 koptische christenen die in Libië werden onthoofd. Segers vertelt dat hij vrijdag een koptische dienst meemaakte. 'Arie (fractieleider Arie Slob) stuurde me zondag een afbeelding van een icoon waarop ze waren geschilderd. Twintig namen zijn bekend; de 21ste, verbeeld ik me, is Jezus.'

Een instemmend gemompel gaat door de vergaderzaal van het Kamergebouw, waar een mens of twintig bijeen is. Onder hen vier Kamerleden - Joël Voordewind is ziek; er wordt voor zijn herstel gebeden, maar ook pillen worden aanbevolen. Verder fractiemedewerkers en vertegenwoordigers van de eurofractie en het wetenschappelijk instituut. En dus een journalist. 'Kom je kijken hoe we elkaar over de tafel trekken', informeert Kamerlid Carola Schouten.

Dat zit zo. Een paar maanden geleden schreef ik dat de ChristenUnie behoort tot de partijen waar de contacten tussen Kamerleden en pers zijn streng gereguleerd. Niks van waar, was hun reactie, de CU is juist heel open. Om dat te bevestigen, mag ik een fractievergadering meemaken. Wat best bijzonder is. Partijen willen doorgaans geen pottenkijkers bij hun topoverleg, en al helemaal niet als die er over willen schrijven.

Behoudend linksig

Bij het CDA zitten van oudsher de christenen die aan de touwtjes trekken. De steile christenen kiezen voor de SGP. Moest je de ChristenUnie typeren, dan zou het als blijmoedige christenen zijn: behoudend op ethische kwesties als prostitutie of drugs, linksig als het gaat om eerlijk delen of minderheden. Een postbodepartij, die zowel zaken kan doen met de pragmatische bezuinigers van de regering als met de Prinzipienreiter van de SP. En die, omdat de Kamerleden om hun kwaliteiten worden gewaardeerd, geregeld wat weet te bereiken.

Er zijn taartjes en cadeaus (bij de CU is altijd wel iemand jarig), er zijn verhalen over een werkbezoek aan een melkveehouderij en over de CU-Collegetour met Jojanneke van den Berge. Wat er niet is: cynisme, of zelfs maar ironie; de pasmunt van de Haagse politiek blijft hier in de binnenzak. Bij de CU is de sfeer constructief, blijmoedig dus. 'Goed dat je dit met ons wilt delen', zegt Slob als Jan Henk Verburg, lijsttrekker in Zeeland, zijn campagne uit de doeken doet.

Weinig hoffelijk ontvangst

Kamerlid Carola Schouten vertelt dat ze met haar zoon van dertien naar de Maagdenhuisbezetting keek. 'Inhoudelijk sta ik er achter, maar de manier van actievoeren staat me tegen.' Als voorbeeld noemt ze de weinig hoffelijke wijze waarop burgemeester Van der Laan werd ontvangen.

Als de gaswinning ter tafel komt, wordt de sfeer politieker. Het onderzoek naar de veiligheid in Groningen staat op de Kameragenda. Minister Kamp bood excuses aan, maar zegt ook dat we nu aan het Russisch gas moeten. 'Hij wil druk op het debat houden', concludeert Slob. Onverhoeds: 'Dat energieakkoord moet van tafel, er moet iets ambitieuzers komen.'

Even valt het stil. 'Hebben we dat eerder zo scherp gebracht, buiten deze vergadering?', wil Schouten weten.

Carla Dik-Faber: 'In 2012 is een recordhoeveelheid gas gewonnen. En dan nu ineens over veiligheid beginnen... dat klopt niet. Dat Russisch gas is een vieze flodder.'

Schouten: 'Vergeet niet, we hebben zelf in een kabinet gezeten...'

Slob: '...maar geen minister van Economische Zaken geleverd.'

Segers: 'Het CDA vraagt nu op hoge toon excuses. Die hebben zelf aan de knoppen gezeten. Hoe kun je dan zo'n grote broek aantrekken?'

Slob: 'Ach, het geheugen van de mensen.'

Die middag zal blijken dat de druk van Kamp tegendruk oproept. Het kabinet moet besluiten minder gas te winnen, verordonneert Slob: anders doen wij niet mee met de volgende begroting. Afgaande op de reacties van Dijsselbloem ('Ik denk niet dat de ChristenUnie-kiezers hier van houden') en Pechtold ('Dit is dreigen via een ander schaakbord') komt de boodschap aan.

In Den Haag kun je ook blijmoedig druk opbouwen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden