'De 130' was blijkbaar niet met het CDA afgestemd

Coalitiepartner CDA dwarsboomt de plannen van minister Schultz om op 60 procent van de Nederlandse snelwegen de maximumsnelheid te verhogen naar 130 kilometer per uur. Dat is opmerkelijk: de partij was blijkbaar niet van tevoren op de hoogte gebracht van de plannen van de verkeersminister.

Michiel van der Geest
Minister van Verkeer Melanie Schultz van Haegen Beeld anp
Minister van Verkeer Melanie Schultz van HaegenBeeld anp

Normaal gesproken worden dit soort plannen afgestemd binnen een coalitie, maar dat is nu blijkbaar niet het geval. En nu de economische crisis zich steeds duidelijker laat voelen neemt het CDA een eigen, duidelijk standpunt in: er gaat geen geld naar het aanpassen van snelwegen om daar harder te kunnen rijden.

Douceurtje
Daarmee gaan de christendemocraten in tegen een plan waar de PVV en de VVD juist zo trots op waren. Het zou de automobilist meer vrijheid geven en symbool staan voor het afschaffen van beknellende, onzinnige regeltjes - waar de gedoogconstructie zo op hamert. Het is één van de weinige douceurtjes in tijden waarin 18 miljard euro (en inmiddels meer) bezuinigd moet worden.

Het CDA lijkt hiermee de tactiek van de PVV te volgen. De partij laat een eigen geluid horen, ten koste van de coalitie- en gedoogpartner. Waar eerder PVV-leider Geert Wilders twitterde dat er 4 miljard op ontwikkelingssamenwerking moet worden bezuinigd en er niets mag veranderen aan de hypotheekrenteaftrek, stapt nu CDA-Kamerlid Sander de Rouwe voor de camera's van de NOS om duidelijk te maken dat hij de plannen van minister Schultz niet volledig accepteert.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden