De 12 van '12

De 12 van '12: Verliezers die dit jaar zo snel mogelijk weer willen vergeten

Voor sommigen is 2012 een rampzalig jaar geweest. Omdat ze de verkiezingen hebben verloren bijvoorbeeld, of omdat ze als fraudeur door de mand vielen. Hier en daar viel er een held van zijn voetstuk, ergens anders werd een droom voorgoed om zeep gebracht. Bij de '12 van 12' van Volkskrant.nl vandaag: het lijstje van de verliezers.

Sacha Kester
Lance Armstrong Beeld afp
Lance ArmstrongBeeld afp

Lance Armstrong
Jarenlang hield hij vol dat er sprake was van een heksenjacht. Lance Armstrong was de man die kanker had overwonnen en daarna als wielrenner op eigen kracht tot ongekende hoogte was gestegen en tot zeven keer toe de Tour de France had gewonnen.

Maar in augustus levert het Usada een rapport van meer dan 1000 pagina's aan de UCI en maakt het meteen wereldkundig. Het slaat in als een bom: Armstrong wordt gezien als de leider van het meest ontwikkelde dopingprogramma uit de sportgeschiedenis. Sportmerk Nike trekt zich terug als sponsor van Armstrong, Sponsor Rabobank stapt mede naar aanleiding van het rapport uit de wielersport en de UCI ontneemt Armstrong al zijn 7 tourtitels en legt hem een levenslange schorsing op. De Lance Armstrong Foundation gaat verder zonder de naam van zijn oprichter en noemt zich nu de Livestrong Foundation.

Armstrong zelf heeft formeel nog steeds niet gereageerd op het rapport. Hij laat het bij foto's en opmerkingen die hij via Twitter de wereld instuurt. De boodschap: het gaat prima met hem.

undefined

GroenLinks
Het afgelopen jaar is in ieder opzicht een ramp geweest voor GroenLinks. De partij verloor de verkiezingen, haar partijleider Jolande Sap, voorzitter Heleen Weening en alle andere bestuursleden. GroenLinks is volledig onthoofd en diep verdeeld. Begin volgend jaar moeten de leden op een partijcongres een nieuw bestuur kiezen.

Het rommelde al langer binnen de partij: de leden zijn zeer ongelukkig met de steun van GroenLinks voor de trainingsmissie in Kunduz en ook binnen de fractie zijn er spanningen. Dat wordt voor de buitenwereld duidelijk als aftredend Kamerlid Ineke van Gent in een interview met de Volkskrant zegt dat er weinig chemie was maar de doodsteek komt van Tofik Dibi, die zich in het voorjaar van 2012 kandidaat stelt als lijsttrekker. De krampachtige reactie daarop, van Sap en de partijtop, bevestigt het beeld van een partij die met zichzelf overhoop ligt. Sap wordt uiteindelijk door 85 procent van de leden gekozen, maar de kiezers keren niet terug.

Na de verkiezingsnederlaag zegt het partijbestuur het vertrouwen in Sap op en een dag later legt het complete partijbestuur haar functie neer. Het kwam voorzitter Weening op een mager applaus te staan, zelf verklaarde ze na afloop opgelucht te zijn.

undefined

Jolande Sap Beeld ANP
Jolande SapBeeld ANP

David Petraeus
Hij was Captain America: de generaal die succes op succes had gestapeld, benoemd was tot directeur van de CIA en waarover gefluisterd werd dat hij zich in de toekomst kandidaat zou kunnen stellen voor het presidentschap. Totdat hij in contact kwam met een mooie, jonge vrouw die zijn biografie schreef en hij een verhouding met haar kreeg.

Toen dat eenmaal aan het licht kwam en Petraeus ontslag nam, bleef het verhaal zich uitbreiden met de meest bizarre karakters in de hoofdrol: een prachtige vrouw die feestjes gaf voor topmilitairen, haar tweelingzus, een FBI-agent zonder shirt en een andere generaal die 'ongepaste' mails zou hebben ontvangen of verstuurd - ze zijn allemaal bij het onderzoek betrokken.

undefined

David Petraeus en zijn biografe Paula Broadwell Beeld afp
David Petraeus en zijn biografe Paula BroadwellBeeld afp

Bram Moszkowicz
De flamboyante advocaat met zijn maatpakken, mooie vriendin, extravagante auto's en indrukwekkende clientèle werd in oktober door de tuchtrechter uit zijn vak gezet omdat hij de regels te vaak heeft overtreden. Moszkowicz heeft onder andere vele duizenden euro's aan contant geld aangenomen, voorschotten van cliënten niet terugbetaald, de administratie was niet op orde en hij deed niets om zijn vakkennis op peil te houden.

Volgens de tuchtrechter heeft hij niet alleen het vertrouwen van zijn cliënten geschaad, maar ook het aanzien van de gehele advocatuur. Dat Moszkowicz zijn leven zal beteren, is niet te verwachten, meent de raad, ook al omdat hij zich niets heeft aangetrokken van eerdere veroordelingen. 'De klachten zijn ernstig en talrijk', concludeert de tuchtraad.

Moszkowicz is tegen de uitspraak in beroep gegaan en ergens volgend jaar doet het hof uitspraak over zijn toekomst. Tot die tijd mag hij als advocaat blijven optreden, maar een van zijn bekende clienten Estelle Cruijff wil niet meer van zijn diensten gebruik maken.

Een dag voor de uitspraak van de rechter kwam er een persbericht naar buiten dat ook zijn relatie met journaliste Eva Jinek voorbij was.

Bram Moszkowicz en Eva Jinek Beeld ANP
Bram Moszkowicz en Eva JinekBeeld ANP

Mitt Romney
Het had zijn jaar moeten worden. Zittend president Barack Obama leek zijn magie kwijt te zijn en de Amerikaanse bevolking worstelde met de gevolgen van de economische crisis. 'Niemand wil dit nóg vier jaar meemaken', was de boodschap van Mitt Romney. En als hij president van de Verenigde Staten zou zijn, zou hij, de zakenman met ervaring, het land er financieel weer bovenop helpen.

De boodschap kwam niet over. Of werd niet geloofd. Hoezeer Romney zijn best ook deed, hij bleef de witte rijke man die houterig overkwam en zich achter gesloten deuren neerbuigend uitliet over 47 procent van de samenleving, die zijn hand maar ophoudt bij de regering. Obama wint de verkiezingen overtuigend - het wordt niet eens de nek-aan-nekrace die de Republikeinen verwachtten. Romney heeft zijn oude baan bij de hotelketen Mariott weer terug en over een paar jaar weet het grote publiek niet meer hoe die man ook alweer heette.

Mitt Romney Beeld afp
Mitt RomneyBeeld afp

Het Nederlands elftal
Bij het Europees Kampioenschap afgelopen zomer was het Nederlands elftal weer favoriet, maar het team kon na de eerste ronde weer naar huis. Het was de eerste keer dat Oranje alle poulewedstrijden verloor.

De uitslagen behoeven verder geen toelichting:

Nederland Denemarken: 0- 1
Nederland Duitsland 1- 2
Portugal Nederland 2- 1

Teleurgestelde supporters in Charkov Beeld ANP
Teleurgestelde supporters in CharkovBeeld ANP

Badr Hari
Bij een grote groep mensen was hij al bekend: Badr Hari was de straatjongen die het gemaakt had als kickbokser, die aanzien genoot, bakken met geld verdiende en de mooiste vrouwen als vriendin kon krijgen. Hij diende als voorbeeld voor de jongeren die nu op straat opgroeien. Er kleefde wel een randje aan hem: het was bekend dat hij een rood waas voor de ogen kon krijgen en hij was veroordeeld voor mishandeling van de buren van een vriendin. Bij een portier van een nachtclub aan het Leidseplein brak hij neus en oogkas, maar het kwam niet tot een veroordeling omdat de portier trok de aanklacht introk, nadat Hari hem 5.000 euro had betaald.

Sinds juli dit jaar zit Hari vast omdat justitie hem onder meer verdenkt van een poging tot doodslag op zakenman Koen Everink: tijdens dancefeest Sensation White in de Amsterdam ArenA zou de kickbokser Everink onder meer tegen het hoofd en tegen het lichaam hebben geschopt. Hari zegt dat hij Everink alleen een klap heeft gegeven omdat deze een beledigende opmerking maakte over zijn vriendin Estelle Cruijff.

Hari is even op borgtocht vrij geweest, maar hij mocht van de rechter geen horeacazaken bezoeken. Omdat hij met Estelle toch een broodje heeft gegeten in een lunchzaak, zit hij weer vast. De zaak dient volgend jaar.

BBC
De populaire BBC-presentator en dj Jimmy Savile dacht zich in de jaren zeventig op grote schaal seks met minderjarigen te kunnen permitteren. Een jaar na zijn dood komt de commerciële zender ITV met een onthullende televisiedocumentaire waardoor het publieke geheim veranderde in een schandaal. Er kwamen vijf vrouwen aan het woord die beweerden als minderjarige door Savile seksueel te zijn misbruikt, nu zijn er mogelijk 400 slachtoffers.

Seks vond niet alleen plaats in de kleedkamers van de BBC, hotelkamers en Savile's Rolls-Royce, maar ook op plaatsen die Savile als liefdadigheidswerker bezocht, van een kinderziekenhuis tot een school voor speciaal onderwijs. De Britse politie heeft 25 bekende Britten op de korrel in het onderzoek naar seksueel misbruik.

undefined

Badr Hari en zijn vriendin Estelle Cruijff Beeld anp
Badr Hari en zijn vriendin Estelle CruijffBeeld anp
Archieffoto van Jimmy Savile Beeld ap
Archieffoto van Jimmy SavileBeeld ap

Co Verdaas
Co Verdaas was pas net aangetreden als staatssecretaris van Economische Zaken of hij maakte zijn vertrek alweer bekend. De PvdA'er moest weg vanwege een 'bonnetjesaffaire' in zijn vorige functie van gedeputeerde van Gelderland. Hij had daar reiskosten gedeclareerd vanuit zijn formele woonplaats Nijmegen naar de provinciehoofdstad Arnhem, maar woonde in werkelijkheid in Zwolle.

Naar eigen zeggen besloot Verdaas de eer aan zichzelf te houden toen uit juridisch advies bleek dat er 'discussie' mogelijk was over de rechtmatigheid van de ingediende declaraties. De ten onrechte gedeclareerde bedragen zal hij terugbetalen, zo zegde Verdaas toe.

In een brief aan vrienden en kennissen schrijft Verdaas dat hij onterecht is afgeschilderd als een fraudeur of zakkenvuller maar van de reputatie van sjoemelaar komt de PvdA'er waarschijnlijk nooit meer af.

undefined

Co Verdaas Beeld anp
Co VerdaasBeeld anp

Mohammed Morsi
De Egyptische president zelf zal 2012 zeker niet zien als het jaar waarin hij heeft verloren. Sterker nog, hij heeft in juni de eerste presidentsverkiezingen na de val van Mubarak zelfs gewonnen. En daarmee zou hij de droom moeten waarmaken waar Egypte zo hard voor heet gevochten: een nieuw begin sinds decennia van dictatuur - een democratie in het Midden Oosten, waar iedereen wordt vertegenwoordigd.

Enkele maanden later is echter pijnlijk duidelijk dat het land tot op het bot is verdeeld: zijn eigen aanhangers gaan voor Morsi door het vuur maar zijn tegenstanders verwijten hem dat hij een nieuwe farao is die probeert de macht volledig naar zich toe te trekken. Er is de afgelopen weken hevig gedemonstreerd tegen de nieuwe grondwet die Morsi wil invoeren; volgens de oppositie biedt ze nauwelijks bescherming aan vrouwen en minderheden. De islamisten claimen dat een meerderheid bij de eerste ronde van een referendum over deze grondwet vóór heeft gestemd, maar de oppositie beschuldigd Morsi van fraude.

Tijdens de revolutie stonden beide kampen nog naast elkaar op het Tahrirplein met dezelfde droom, maar in plaats van deze dichterbij te brengen, denkt de helft van de bevolking dat Morsi deze vertrapt.

undefined

Graffiti van president Morsi, gemaakt door zijn tegenstanders Beeld ap
Graffiti van president Morsi, gemaakt door zijn tegenstandersBeeld ap

Bo Xilai
Het grootste schandaal in China dit jaar, was de val van Bo Xilai. Begin dit jaar leidde hij nog de stad en provincie Chongqing met populistische charmes, 'ouderwets' communistische denkbeelden en volgens critici maffiapraktijken. Verwacht werd dat hij binnenkort een grote rol binnen de Communistische Partij zou gaan spelen.

Maar toen nam zijn rechterhand, politiecommissaris de benen naar het Amerikaanse consulaat en vestigde daarmee de aandacht op een schandaal: De vrouw van Bo zou een zakelijk geschil hebben gehad met de Britse zakenman Neil Heywood en hem hebben vergiftig. Vervolgens zou de partijbons zijn positie hebben misbruikt om deze moord te verdoezelen.

Bo's vrouw heeft in augustus een voorwaardelijke doodstraf gekregen, Bo zelf werd eerst in Chongqing als partijchef afgezet en in september en oktober werden zijn partijfuncties afgenomen. Hij is nu onderwerp van een strafrechtelijk onderzoek.l

null Beeld epa
Beeld epa

Don Poldermans
Sociaal-psycholoog Diederik Stapel is niet de enige wetenschapper over wiens werk dit jaar een vernietigend rapport verscheen: De onderzoeksgroep rond de voormalige Rotterdamse hoogleraar Don Poldermans heeft zich schuldig gemaakt aan 'ernstig wetenschappelijk wangedrag' door studiegegevens van 169 patiënten te verzinnen. Dat schrijft de onderzoekscommissie in het eindrapport over de van fraude beschuldigde internist.

De Rotterdamse internist geldt als een internationale grootheid op het gebied van hart- en vaatonderzoek. Hij publiceerde meer dan vijfhonderd wetenschappelijke artikelen. Poldermans werd een jaar geleden al uit zijn functie ontheven nadat een commissie had vastgesteld dat hij onzorgvuldig was geweest bij het verzamelen van studiegegevens. Besloten werd meer van zijn onderzoekswerk door te lichten.

Het Erasmus MC in Rotterdam Beeld ANP
Het Erasmus MC in RotterdamBeeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden