De 12 van '12

De 12 van '12 - Mediamomenten waar we dagen over spraken

Van Jannetje Koelewijn tot Willem Holleeder en van Jael Jablabla tot Samsoms 'Nu doet u het weer!'. Op de valreep van het jaar in de eindejaarsserie van Volkskrant.nl, zijn dit de 12 opmerkelijkste mediamomenten van 2012.

Thijs van Soest
De theekopjes - één van de meest besproken mediamomenten van het afgelopen jaar. Beeld KRO/Uitzending Gemist
De theekopjes - één van de meest besproken mediamomenten van het afgelopen jaar.Beeld KRO/Uitzending Gemist

1) De Friso-affaire
NRC-journaliste Jannetje Koelewijn gaf Nederland daags na het verschrikkelijke ongeluk dat prins Friso trof weer een beetje hoop op herstel. Het bleek ijdele hoop, want de informatie die zij via haar man neurochirurg Kees Tulleken doorgaf, bleek niet waar. Uit de scan van het hoofd van Friso zou blijken dat er geen sprake was van een schedelbasisfractuur en dat de scans er 'goed' uitzagen. Koelewijn en haar man, maar ook NRC-hoodredacteur Vandermeersch moesten door het stof.

2) De Elfstedentocht
Het was nog nooit zo lang zo koud geweest in Nederland, begin februari. Dikke lagen ijs waren het gevolg. Dat hoef je de vele tv-programma's niet twee keer te vertellen: een diarree aan Elfstedenprogramma's werd 's avonds over de overdag schaatsende tv-kijker heen gestort. Van het dagelijkse IJsjournaal van de EO, de dagelijkse hysterische updates van Erben Wennemars in DWDD tot het avondvullende 'RTL Elfstedenkoorts', notabene op de avond dat de ijsmeesters in Friesland juist besloten dat er dit jaar toch géén Tocht der Tochten zal worden verreden.

3) Pownews in het nauw
Hoogleraar Andreas Kinneging zorgt in februari voor spannende momenten in een portiek van het huis van zijn partner, de hoogzwangere columniste Naema Tahir. Daar trof hij Rutger Castricum van Pownews die Tahir aan de tand wilde voelen over een column waarin zij had gepleit voor minder sensatiejournalisten op het Binnenhof. Koren op de molen voor Castricum natuurlijk, die echter niet had gerekend op de handtastelijke en dreigende Kinneging die zelfs de brutale Pownewsverslaggever op zijn knieën in de hoek wist te krijgen.

4) 24 uur: Tussen leven en dood
Rond een nieuw programma van RTL 4 en Reinout Oerlemans' Eyeworks ontstond - ook al in februari - een enorme mediarel. Patiënten bleken zonder vooraf toestemming te hebben gegeven op de afdeling spoedeisende hulp te zijn gefilmd door de (verborgen) camera's van '24 uur: Tussen leven en dood'. Nieuwsuur bracht de zaak aan het licht. Diezelfde week werden de hoofdrolspelers, onder wie de directie van het VU Medisch Centrum in Amsterdam en Oerlemans, stevig aan de tand gevoeld door Mariëlle Tweebeeke die hiermee definitief doorbrak als topinterviewster - en later ook de Sonja Barend Award 2012 won.

5) Jablabla
Hij was nog maar net Kamerlid voor de PvdA, John Leerdam, maar bleef dat niet lang. Door in een nepinterview van 3FM te trappen, daalde zijn geloofwaardigheid tot ver onder de norm en was er voor Leerdam geen andere weg dan zijn Kamerlidmaatschap op te geven. Het interview zelf was hilarisch te noemen. Het blijft ook maanden later nog bizar om te zien hoe een verondersteld intelligent Kamerlid serieus ingaat op de ontwikkelingen rond ene Jael Jablabla...

6 & 7) Boer Zoekt Vrouw - DWDD zoekt humor
Boer Zoekt Vrouw was ook dit jaar weer een enorme hit. Miljoenen keken wekelijks naar de relatieontwikkelingen tussen de boeren en hun mogelijke toekomstige partners. Het leverde diverse mediamomenten op waar nog dagen over nagepraat werd. We lichten er hier twee uit: de
citytrip van Bert en Henrieke; het uitzinnige moment in de theekopjes van Disneyland, en de niet altijd even geslaagde sketches in De Wereld Draait Door.

Bekijk hier de citytrip en het theekopjesmoment terug, vanaf minuut 37

undefined

8) Lopen bij de NOS
Veel was er ook te doen om het nieuwe uiterlijk van het NOS Journaal. En dan ging het niet eens om de vele nieuwe leaders en de terugkeer van 'de gong', nee, het was vooral het staand presenteren van het Achtuurjournaal dat de wenkbrauwen deed fronsen. Sacha de Boer, Rob Trip en de vaste invallers moesten voortaan ook nadenken over de broek, de rok en de schoenen, want in het nieuwe decor moest - lekker levendig - nu ook heen en weer worden gelopen.

9) Holleeder bij Huys
En dan was er het grote interview met Willem Holleeder in College Tour. Holleeder is de ontvoerder van Freddy Heineken, wordt verdacht van diverse liquidaties, en is meerdere malen veroordeeld. Niet zo gek dat er veel commotie was rond het gesprek dat Twan Huys en enkele honderden studenten met hem hadden in Utrecht. Toch zei hij uiteindelijk niets nieuws in het gesprek. Spannendste moment was een goed ingevoerde student die onverschrokken begon over een vermeende bodyguard van Holleeder die in de zaal zat. Holleeder vond het duidelijk niet zo grappig.

Bekijk het moment terug vanaf minuut 33

10) Nu doet u het weer
De 'gamechanger' van de verkiezingen dit jaar was het debat van Diederik Samsom en Mark Rutte bij Knevel & Van den Brink. 'Nu doet u het weer'. Daar toonde de nieuwe PvdA-leider zich de ware opponent van premier Mark Rutte en wist hij zelfs bijna de grootste partij van Nederland te worden. Het scheelde uiteindelijk drie zetels.

11) 'Ontmoet DWDD'
De Wereld Draait Door had wellicht ook nog wel een aardig rolletje in het succes van de PvdA-campagne. Waar SP-leider Roemer door drie bloeddorstige journalisten werd gefileerd in 'Meet DWDD', kreeg Samsom de vederlichte aanpak. Hij werd zelfs liefdevol toegezongen door als Roemer en Rutte verklede cabaretiers.

12) Epke & Hans
En dan was er nog Epke. En Hans. Geniet nog even van het sportmediamoment van 2012. Volkskrant.nl wenst u ondertussen een prachtig 2013 vol magische mediamomenten.

Helaas zijn niet alle filmpjes op mobiele apparaten te zien.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden