De 11 van '11: voorspelbaarheid troef

AMSTERDAM - Een nieuw jaar. Eindelijk weg met 2010 en een warm welkom aan het verse, onbekende 2011. Toch kunnen we een aantal nieuwsberichten reeds optikken. Want ook komend nieuwsjaar staan er nu al een aantal gebeurtenissen vast. En ja: daar zullen de media over berichten. Lekker herkauwen met z'n allen.

Van onze verslaggever Sebastiaan Timmermans
Wilders zal in 2011 ook weer vaak verontwaardigd zijn. Beeld reuters
Wilders zal in 2011 ook weer vaak verontwaardigd zijn.Beeld reuters

11. Unoxmeisje
Het moet wel heel gek lopen, wil de grootste krant van wakker Nederland maandag niet openen met een babe in bikini. Niet op een tropisch eiland, maar bibberend in de Noordzee. Jaarlijks kiest de Telegraaf een foto van een rondborstig, jong meisje met Unoxmuts dat lachend het ijskoude water inrent. Dat zal dit jaar vast niet anders zijn.

10. Depressiefste dag van het jaar
De derde maandag van januari staat bekend als 'Blue Monday'. Dat is de dag dat de mens op zijn depressiefst is. Na drie weken in het nieuwe jaar lijken de warme feestdagen alweer een een eeuwigheid geleden. Goede voornemens zijn als sneeuw voor de zon verdampt, terwijl het buiten nog steeds bitter koud is. Omdat zo rond deze tijd ook het salaris op is en de dagen maar niet willen lengen, heeft de bevolking een collectieve depressie.

Er zullen weer heel wat minuten televisie aan dit fenomeen worden besteed. Gewoon de bandjes van vorig jaar uit de kast trekken. Niemand die het merkt!

9. Harry Potter breekt records
Dat was slim van die filmbonzen. Het zevende en laatste deel van de immens populaire Harry Potter-serie werd in twee delen geknipt. De officiële verklaring: het verhaal heeft het nodig. Natuurlijk. Maar het zal ook meehelpen dat de avonturen van de tovenaarsleerling ongekende bakken met geld opleveren.

Al zeven films (en boeken) op rij hebben we bericht dat Harry Potter alle records brak. Dat zal op 14 juli 2011, als het laatste deel in première gaat, zeker weer gebeuren. Ook dan rinkelen de kassalades, ook dan zitten de zalen vol, ook dan haalt dit nieuws ieder medium.

8. Oefenen op het strand
De derde dinsdag van september is een dag die we nu al kunnen uittekenen. De koets, de hoedjes, het koffertje, de slaapverwekkende rede. Het is ieder jaar hetzelfde en dat is van een geruststellende voorspelbaarheid. Alleen nog even afwachten waar er nu op bezuinigd gaat worden.

De voorpret begint al een paar dagen eerder en haalt steevast de voorpagina's. De paarden die de Gouden Koets begeleiden, moeten namelijk oefenen. Dat gebeurt niet in de Haagse binnenstad, maar op het strand van Scheveningen. Elk jaar dezelfde plaatjes, maar dat deert niemand.

7. Zwarte Zaterdag
Waarschuwing. Vakantiegangers opgelet. Deze zaterdag is het Zwarte Zaterdag op de Franse snelwegen. De ANWB waarschuwt voor lange files rond Parijs en Lyon. Sinds mensenheugenis klinkt deze boodschap rond de eerste zaterdag in augustus.

De Fransen krijgen vakantie en trekken massaal naar het zuiden. Net als de helft van Europa. Gevolg: kilometers file en dito opgefoktheid. Om de flessenhalzen te vermijden gaan de caravans midden in de nacht de weg op. Het doel: zo snel mogelijk over de Pyreneeën! In de komkommermaand augustus is er geen dankbaarder onderwerp dan Zwarte Zaterdag en het leed dat autorijden heet.

6. Maxima populairste lid koningshuis
Prinses Maxima steelt al een decennium de harten van de Nederlanders. Dat blijkt niet alleen uit de aandacht die ze van de roddelbladen krijgt (Maxima op de voorpagina doet wonderen voor de oplage), ook heus onderzoek bevestigt dat.

Elk jaar met Koninginnedag verschijnt er een onderzoek over de populariteit van onze monarchie. Daaruit blijkt steevast dat de meerderheid van de bevolking nog immer positief over de Oranjes denkt. Een andere inkopper is het populairste lid. Die wedstrijd wint Maxima op haar sloffen. Dat zal dit jaar niet anders zijn, maar dat zal ons niet weerhouden erover te berichten. Want Maxima scoort, al tien jaar lang.

5. Trouwen
De mooiste dag van je leven moet speciaal zijn. Wat is er specialer dan te trouwen op 11-11-11? Niet veel. Daarom schroeven de partycentra ook dit jaar de tarieven deze novemberdag flink op. Want vandaag zijn we extra trouwlustig. Liefde doet het goed, dus deze dag zal ongetwijfeld een mooie aanleiding zijn voor menig pakkende trouwspecial. Net als op die andere dag, 09-10-11. Het is dit hele decennium niet anders.

4. FNV luidt de noodklok
Het is de meest obligate journalistieke zin die bestaat. Het luiden van de noodklok. Sommige instanties zijn er dusdanig dol op dat men voor ieder misstandje uitgebreid aan het luiden slaat. De FNV is er zo een. Of het nu gaat om het verdwijnen van kroketten uit de kantine, minder vakantiedagen of massa-ontslag: de vakbond geeft een klap op het klokkenspel.

Onze voorspelling? 8 januari, 16 maart, 14 april, 21 augustus, 5 september, 22, 23 en 24 december.

3. 3JS halen de finale niet
Nederland oh Nederland. Jaar na jaar is de verontwaardiging alom. Macedonië wel door naar de finale van het Eurovisiesongfestival en Nederland niet. We probeerden het met de glitters van de Toppers en het draaiorgel van Sieneke.

Niets hielp. Nederland eindigt in de halve finale steevast in de onderste regionen. Dit jaar zet de TROS de 3JS in. Volendam is muziekdorp nummer 1, dus dat moet ook in Europa aanslaan. En dus komt er weer een reality-show, zijn er fotospecials, persconferenties en wordt de finale zeker gehaald. Totdat blijkt dat we in de polls onderaan bungelen, de repetitie misgaat en alleen België ons vier punten geeft. De verontwaardigde berichtgeving daarna ('we kunnen toch niet op tegen die vriendjespolitiek'), kunnen we ook al invullen.

2. Pepernoten in augustus
De Sint komt elk jaar vroeger, zo leert een volkswijsheid. Nog even en Dieuwertje Blok staat begin oktober al in Delfzijl om de Pakjesboot welkom te heten. En bleef het maar bij Dieuwertje alleen. Tegenwoordig heeft ieder medium zijn eigen sinterklaasavontuur. Vol mislukkingen en op het nippertje geredde pakjesavonden.

Dat vinden de media vaak al te gortig. De kritiek zal ook dit jaar van de krantenpagina's spatten. Nederland wordt pas echt woest in augustus. Net terug van de playa, voor het eerst in de supermarkt en daar liggen ze al te schitteren in duizelingwekkende hoeveelheden: de eerste pepernoten van het jaar. Iedereen gruwelt ervan, iedereen koopt ze, iedereen schrijft erover.

1. Wilders reageert verontwaardigd
De gedoger Geert Wilders is een raspoliticus. Niemand weet beter de gevoelige snaar te raken dan de PVV-voorman. Zijn succes blijkt wel uit de 24 Kamerzetels die de partij dit jaar won. Deze week bleek uit onderzoek dat niemand het nieuws in 2010 zo beheerste als Wilders.

Dat zal in 2011 niet anders zijn. Hoewel hij zich moet committeren aan het gedoogakkoord zijn er genoeg 'misstanden' die voor de hoogste verontwaardiging zullen zorgen. Ontwikkelingshulp, subsidie aan linkse hobby's, wachtgeld en de PvdA in het algemeen. Wilders schreeuwt het, de media tikken mee. 'Wilders reageert verontwaardigd' is de krantenkop die ook in 2011 vele, vele artikelen zal sieren.

De pepernoten zijn in 2011 veel te vroeg. Beeld
De pepernoten zijn in 2011 veel te vroeg.
Harry Potter gaat records breken. © ANP Beeld ap
Harry Potter gaat records breken. © ANPBeeld ap

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden