Dé 10 wetenswaardigheden bij de start van Netflix

Marketingtechnisch is er alvast niks mis met het deze dagen onvermijdelijke Netflix. Maar wat doet het mediabedrijf - vanaf vandaag ook in Nederland - nog meer allemaal goed? En wat is er op aan te merken? We zetten het nog één keer voor u op een rij: de 10 zaken die u moet weten rond de komst van Netflix:

Thijs van Soest
Netflix, nu ook in Nederland. Beeld epa
Netflix, nu ook in Nederland.Beeld epa

1) Niets nieuws
On demand televisie kijken is niets nieuws. Met Uitzending Gemist, RTL XL, Videoland on demand, Film1, HBO en het digitale aanbod van Ziggo, UPC, Telfort, Tele2 en KPN kunnen kijkers allang op allerlei plekken tv-programma's, series en films kijken op het moment waarop het hen uitkomt. Wel nieuw is dat er bij Netflix onbeperkt kan worden gekeken voor een vast, vrij laag, bedrag per maand. Voor 7,99 euro krijgt de Netflix-abonnee toegang tot een catalogus vol series en films die via smartphones, tablets en smart-tv's kunnen.

2) Aanbod
Wat is er zoal te zien? Netflix heeft de rechten van de tv-series Dexter, Homeland, Lost, Prison Break, Modern Family, Spartacus, The Vampire Diaries, Luther, Sherlock, The Killing en The Bridge. Films zijn onder meer The Kite Runner, The King's Speech, Kill Bill - Vol.2, The Expendables, Alles is Liefde, All Stars 2 - Old Stars, De Heineken Ontvoering en - opmerkelijk, want van RTL - Gooische Vrouwen. Dan zijn er nog allerlei kinderfilms en cabaretshows van onder meer Hans Teeuwen, Claudia de Brey en Lebbis.

undefined

null Beeld archief
Beeld archief

3) Spinnenraggen
Allemaal ouwe meuk, zou een fervent seriekijker kunnen zeggen. Maar niet alles zit onder de spinnenraggen. Netflix heeft ook gloednieuwe series die alleen via de eigen dienst te zien zijn. Dan gaat het om het politieke drama House of Cards (met Kevin Spacey), de mystery-serie Hemlock Grove (met Famke Janssen), seizoen vier van de comedy Arrested Development en het gevangenis drama/comedy Orange is the New Black. Helemaal nieuw, vanaf 12 september, is Derek; de nieuwe comedy van Ricky Gervais. Door de komst naar Nederland zijn nu zijn alle afleveringen van deze Netflix-series ook hier beschikbaar, met ondertiteling.

4) Live-tv blijft op vertrouwde manier
Netflix en andere on demand-aanbieders zullen het traditionele tv-kijken niet verdringen. Vooral live-tv, zoals nieuwsgebeurtenissen, actuele talkshows, sportevenementen en talentenjachten blijven ook in de toekomst miljoenen kijkers op de vertrouwde manier bereiken. Mensen krijgen er eigenlijk gewoon een extra kanaal bij voor entertainment, een online vervanger voor die kasten vol dvd's.

5) Bestaande zenders actiever online
In Amerika is Netflix heel groot. Desondanks zijn de traditionele tv-zenders daar helemaal niet minder populair geworden. Betaalkanaal HBO, ook al zo'n grote Amerikaanse aanbieder van vooral eigen series en films, is er zelfs groter dan ooit. In Nederland worden de bestaande zenders, zoals RTL en Nederland 1, ook nog altijd zeer goed bekeken en dat zal met de komst van al die on demand-services voorlopig echt niet veranderen. Wel worden ze steeds actiever op internet. SBS biedt steeds meer programma's online aan, soms nog eerder dan ze op de reguliere zenders komen. RTL begint in de loop van dit najaar met een 'eigen Netflix', samen met de onlangs gekochte videodienst van Videoland. Ook daar zal voor een bepaald bedrag per maand onbeperkt gekeken kunnen worden naar films en series. Uiteindelijk shop je straks dus je eigen entertainment-aanbod bij elkaar.

6) Verfijnd, persoonlijk aanbod
Binnen een Netflixaccount kunnen meerdere profielen worden aangemaakt, waardoor bijvoorbeeld jonge kinderen andere aanbevelingen voor films en series te zien krijgen dan hun ouders. Door voorkeuren in te vullen, krijgt sowieso iedere gebruiker tips op maat. Elke dag proberen ruim tweehonderd specialisten in het hoofdkantoor in Californië de tienduizenden genres nog meer te verfijnen en aan te passen aan de grillen van de kijker.

7) Dicht netwerk
Netflix was al beschikbaar in onder meer de Verenigde Staten, Canada, Groot-Brittannië, Zweden en Brazilië. Nederland is het zevende Europese land en komt dus vrij snel aan de beurt. Nederland is het land met een enorm dicht netwerk van zeer snelle internetverbindingen en is bovendien in televisieland een grote speler.

House of Cards is één van de paar eigen series die Netflix aanbiedt. Beeld Netflix
House of Cards is één van de paar eigen series die Netflix aanbiedt.Beeld Netflix
Voor live-tv zoals een aflevering van DWDD blijft altijd een grote markt bestaan. Beeld VARA
Voor live-tv zoals een aflevering van DWDD blijft altijd een grote markt bestaan.Beeld VARA

8) Aantal potentiële kijkers
Netflix heeft bijna 40 miljoen abonnees wereldwijd. Volgens het bedrijf hebben ongeveer 70.000 mensen in Nederland vooraf aangegeven dat ze geïnteresseerd waren. Ter vergelijking: een digitaal betaalkanaal als Film1 heeft ongeveer 300.000 abonnees. Zij betalen ongeveer 15 euro voor vijf 'ouderwetse' kanalen met - nieuwere - films en series als Breaking Bad. Enkele honderden titels zijn on demand beschikbaar op andere devices. HBO is sinds anderhalf jaar ook in Nederland actief en is bekend van series als Game of Thrones, Girls en The Sopranos. Dit bedrijf maakt niet bekend hoeveel mensen er abonnee zijn. Vermoedelijk gaat het om ongeveer 100.000 betalende abonnees. Ook hier kost een abonnement 14,99 euro per maand.

9) Netflix was tijd ver vooruit
Hoewel er in de Verenigde Staten nog ruim zeven miljoen mensen gebruik van maken, is de dvd-dienst van Netflix - daar begon het in 1997 mee - allang niet meer hun core business; iedereen kijkt nu streaming (data via internet afspelen, zonder van tevoren te downloaden), op de televisie, laptop, smartphone of spelcomputer. Dat streaming aanbieden van films en series is altijd het idee achter Netflix geweest, zegt oprichter Reed Hastings vandaag in een gesprek met de Volkskrant. 'Daarom noemden we het ook Netflix, en niet Dvd-By-Mail, we keken naar de toekomst.' Die toekomst kwam alleen wat minder snel dan verwacht.

10) Eigen Netflix-producties in Nederland?
Hastings zegt in hetzelfde interview niet uit te sluiten dat Netflix, zoals het ook al eerder deed in Noorwegen met de serie Lilyhammer, ook eigen series in Nederland gaat produceren: 'Dat zou ik heel leuk vinden.' Tegelijkertijd is Netflix een potentieel wereldwijd distributieplatform voor reeds bestaande Nederlandse films en series. 'Film- en seriemakers in Nederland worden straks onderdeel van de Netflixmarkt en die zit in meer dan veertig landen wereldwijd.'

null Beeld HBO
Beeld HBO
null Beeld Netflix
Beeld Netflix

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden