Dayak-geweld bereikt hoofdstad Kalimantan

Het etnische geweld op Kalimantan (Borneo) heeft zondag de provinciehoofdstad Palangkaraya bereikt. Woedende Dayaks staken huizen in brand van immigranten uit Madura....

Benden Dayaks trokken gewapend met speren en messen door de provinciehoofdstad Palangkaraya en staken huizen van Madurezen in brand. Andere groepen gewapende Dayaks richtten wegversperringen op. De Dayaks verklaarden niet te zullen stoppen voor alle Madurezen uit het gebied zijn verdreven.

Het geweld is het hevigst in de regio van de stad Sampit, in het zuiden van Kalimantan. In de straten liggen lijken, vele onthoofd. Zondag joeg een menigte van ongeveer duizend Dayaks nog altijd op Madurezen die zich naar wordt aangenomen schuilhouden in de bossen rond Sampit.

Volgens loco-burgemeester Tamrin Nur zijn er sinds de onlusten op 18 februari uitbraken in en rond de plaats zeker 270 mensen vermoord. Een arts van het Murjani-ziekenhuis zei dat er in de hele provincie mogelijk al duizend doden zijn gevallen. Getuigen stellen dat alle migranten meedogenloos worden afgemaakt, ook vrouwen en kinderen.

Zondag slaagden ongeveer achtduizend Madurezen er in aan boord van een veerboot en een oorlogsbodem van de Indonesische marine te komen. Zaterdag had een marineschip al duizenden vluchtelingen meegenomen.

Rond de tienduizend mensen die geen plaats op een van de schepen wisten te bemachtigen zochten toevlucht in een provisorisch opvangkamp bij een politiebureau. Er zou groot gebrek zijn aan voedsel.

Een regeringsdelegatie toonde zich diep geschokt tijdens een bezoek aan Kalimantan en riep de tweeduizend man sterke politie- en legermacht op de orde te herstellen. De Indonesische president Wahid wil speciale troepen sturen om het geweld te beteugelen. Eerder stuurde Jakarta manschappen van de elite-eenheden naar de Molukken om etnische twisten in te dammen, overigens met weinig concreet resultaat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.