'Davos' geheimzinnig praatcircus achter dichte deuren

Vandaag begint het World Economic Forum, dat 'big business' en wereldleiders samenbrengt. New York maakt zich op voor een veldslag....

George Bush en Kenneth ('Kenny Boy') Lay komen niet. Bush heeft het te druk en Lay, tot voor kort één van de gangmakers van de bijeenkomst, is baanloos sinds hij opstapte als eerste man bij de geknakte energiereus Enron.

Maar verder heeft het World Economic Forum, de jaarlijkse top voor het neusje van de zalm uit zakenwereld en politiek die vandaag in New York begint, wederom A-gasten weten te strikken: Colin Powell, Kofi Annan, Steve Case (topman van Time Warner AOL), Phil Knight (idem bij Nike).

Als speciale genodigden betaalden zij niet de toegangsprijs van 26,5 duizend Zwitserse frank (18 duizend euro) voor niet-leden en 12 duizend Zwitsere frank (ruim achtduizend euro) voor leden, exclusief reis- en verblijfkosten. Al betalen maar weinigen echt dit bedrag. Lid zijn de duizend 'meest vooraanstaande bedrijven ter wereld'.

Het is deze exclusiviteit (B-gasten, zoals journalisten, hebben beperkt toegang), gecombineerd met geheimzinnigheid (de bijeenkomsten zijn veelal achter dichte deuren en de deelnemerslijst is vertrouwelijk), die de aantrekkingskracht vormt van 'Davos'. Niets is zo begeerlijk als dat wat velen uitsluit. De bijeenkomst heet 'Davos' omdat deze tot vorig jaar altijd in het Zwitserse ski-oord werd gehouden; dit jaar is hij voor het eerst in 32 jaar in New York.

Het is een informele top, waar de zakenwereld de boventoon voert, en de gelegenheid krijgt met wereldleiders te praten over wereldproblemen en dito trends. Met de benen op tafel en vanuit de basisfilosofie: vrijhandel. Er zijn geen resoluties, er komt geen slotdocument, er zijn geen publieke beloftes. 'Davos' is een praatcircus, en geen besluitvormend orgaan als de Wereldhandelsorganisatie, zoals sommige NGO's en ontwikkelingslanden lijken te geloven. Het is boven alles een netwerkbijeenkomst. Een soort meerdaagse cocktailparty, waar ook organisaties als Amnesty International acte de présence geven. Dit jaar doet volgens persbureau Bloomberg een delegatie uit Saudi-Arabië mee, onder leiding van miljardair prins Alwaleed bin Talal. Naar eigen zeggen om te benadrukken dat het olierijk ook na 11 september open staat voor Westerse zakenlieden.

Toch zien tegenstanders in de bijeenkomst een gevaarlijke schaduwwereldregering die de belangen van het bedrijfsleven behartigt. 'Big business konkelt met wereldleiders', zegt Craig Bennett van Friends of the Earth International. 'Mensen moeten zich hier zorgen over maken.'

Ondanks het hoge gehalte aan mensen die voor visionair doorgaan, kan 'Davos' slecht anticiperen op nieuwe ontwikkelingen, stelt journaliste en Davosgangster Jenni Russell van het Britse weekblad New Statesman. De Aziëcrisis, de roebelcrisis, de dotcomcrisis, geen van alle werden ze voorzien door de verzamelde denkkracht en -macht in Davos.

Dit jaar is het thema hoe te handelen in een gevaarlijke wereld. Vanuit Nederland gaat in elk geval minister Herfkens van Ontwikkelingssamenwerking.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden