David Trimble stapt op

De protestantse Noord-Ierse leider David Trimble stapt op als leider van de Ulster Unionisten Partij. Trimble maakte zijn voornemen zaterdag bekend..

ANP

De UUP raakte op een na alle zetels in het Lagerhuis kwijt. In een korte verklaring zei Trimble dat hij zich uit de Noord-Ierse politiek wil terugtrekken.

Trimble verloor in het district Upper Bann van David Simpson van de radicalere Democratische Unionisten Partij van Ian Paisley. De Britse verkiezingen van donderdag gingen in Noord-Ierland over de toekomst van het vredesproces tussen katholieken en protestanten.

Trimble kreeg in 1998 de Nobelprijs voor de Vrede. Hij was nauw betrokken bij de totstandkoming van de Goede Vrijdag-akkoorden eerder dat jaar. Hij leidde enkele jaren als Eerste Premier de Noord-Ierse regering.

De Noord-Ierse regering onder leiding van Trimble en het regionale parlement werden in oktober 2002 op non-actief gezet, na beschuldigingen dat de IRA via de politieke vleugel Sinn Féin zou zijn geïnfiltreerd in het Britse ministerie voor Noord-Ierse Zaken. De Britse premier Blair en zijn Ierse ambtgenoot Ahern slaagden er daarna niet in om het vredesproces vlot te trekken.

De Britse premier Tony Blair sprak zaterdag zijn waardering uit voor de inspanningen die David Trimble heeft geleverd voor vrede in Noord-Ierland. 'Hij gaf blijk van leiderschap, inzicht, moed en vastberadenheid, ondanks alle problemen die met het zoeken naar vrede gepaard gingen', aldus Blair over de ex-premier van Noord-Ierland. 'Zonder hem was het niet mogelijk geweest de kloof tussen de katholieken en de protestanten in Noord-Ierland te overbruggen', voegde de premier eraan toe.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden