David Rockefeller (101), 's werelds oudste miljardair, overleden

De oudste miljardair ter wereld is maandag overleden.  David Rockefeller, kleinzoon van de oliemagnaat en oprichter van Standard Oil John D. Rockefeller sr, werd 101 jaar oud. Hij was zelf een zeer succesvol bankier die de kleine Chase Manhattan bank in New York uitbouwde tot een machtige bank die nu JP Morgan Chase heet. Hij was ook een bekende filantroop die meer dan twee miljard dollar van zijn vermogen wegschonk.

David Rockefeller in 1998 met Nelson Mandela. Beeld AFP
David Rockefeller in 1998 met Nelson Mandela.Beeld AFP

Hij was ook heel lang de familiepatriarch van de Rockerfeller-dynastie. Zijn vader John D. Rockefeller jr was vastgoedmagnaat en creëerde het nu zo beroemde Rockefeller Center in Manhattan.

Zijn moeder was oprichter van het Museum for Modern Art in New York. Hij werd zelf geboren in 1915, vier jaar nadat zijn grootvader Standard Oil van de antitrust autoriteiten had moeten opsplitsen in 34 kleinere ondernemingen, voorlopers van wat later Exxon, Mobil en Chevron zouden zijn. David Rockefeller groeide in weelde op een landgoed in New York dat zijn eigen dierentuin had. Als kind ontmoette hij hier grootheden als Charles Lindbergh en Sigmund Freud.

Niettemin werd hem geleerd ieder dubbeltje om te keren. Tijdens de oorlog werkte hij ondermeer voor de geheime dienst van de VS en Frankrijk. In 1946 trad hij in dienst bij Chase Manhattan, toen een kleine lokale bank in New York. Hij zou er uiteindelijk topman worden en die bank uitbouwen tot de grootste van het land, waarbij hij hulp kreeg van zijn broer Nelson Rockefeller, toentertijd gouverneur van de staat New York.

MOMA

Hij reisde de hele wereld rond en had ontmoetingen met Sovjet-leider Leonid Brezjnev en de Egyptische president Anwar al-Sadat. Veel kritiek kreeg hij vanwege zijn hulp aan de Chileense dictator Augusto Pinochet en de voormalige sjah van Iran die hij in de VS uitnodigde voor een medische behandeling.

Twee keer werd Rockefeller gevraagd minister van Financiën te worden, maar weigerde: 'Ik heb als bankier meer invloed dan als minister.' Hij was ook een groot pleitbezorger van vrijhandel en de vrede, waarvoor hij actief was in diverse stichtingen.

Daarnaast was hij een verwoed kunstverzamelaar. Een schilderij van Mark Rothko dat hij ooit kocht voor minder dan 10 duizend dollar, wist hij in 2007 te veilen voor 72 miljoen dollar. Ondanks zijn vrijgevigheid werd zijn vermogen door Forbes nog altijd op 3,3 miljard dollar geschat.

President Ronald Reagan en Rockefeller in 1984 op het ministerie van Buitenlandse Zaken. Beeld AP
President Ronald Reagan en Rockefeller in 1984 op het ministerie van Buitenlandse Zaken.Beeld AP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden