Profiel

David Haines: oud-militair, bevlogen hulpverlener en 'fantastische vader'

David Haines, een veiligheidsexpert die voor verschillende hulporganisaties werkte, werd begin 2013 ontvoerd in een vluchtelingenkamp aan de Turks-Syrische grens. De ex-militair en vader van twee dochters is gisteren, in navolging van de Amerikaanse journalisten James Foley en Steven Sotloff, onthoofd door een beul van de terreurgroep Islamitische Staat.

Irene de Zwaan
Still uit de onthoofdingsvideo van David Haines. Beeld SITE
Still uit de onthoofdingsvideo van David Haines.Beeld SITE

Haines had meer dan 15 jaar ervaring als hulpverlener. In Libië zette hij zich in voor de invoering van lesprogramma's over het gevaar van wapens en mijnen. Ook deed hij projecten in Joegoslavië, Libië en Zuid-Soedan.

Begin 2013 verdween Haines in een vluchtelingenkamp in Idlib, vlakbij de grens tussen Syrië en Turkije. Hij was daar drie dagen eerder aangekomen. Haines verstrekte water, voedsel en tenten namens de Franse hulporganisatie Acted, waarvoor hij nog maar twee weken werkte.

Naast Haines werd ook zijn Italiaanse collega Federico Motka ontvoerd. Hij werd in mei van dit jaar vrijgelaten.

Vliegtuigingenieur
Haines werd geboren in Yorkshire en groeide op in het Schotse Perth, waar hij de Perth Academy volgde. Zijn ouders wonen in Ayr. Over zijn carrière als militair is weinig bekend. Naar verluidt sloot Haines zich, in navolging van zijn vader, op zijn 17de aan bij de Britse luchtmacht RAF. Later zou hij als vliegtuigingenieur gewerkt hebben.

De laatste jaren was Haines alleen nog actief als hulpverlener.

Ex-collega Tiffany Easthom, die met Haines in Zuid-Soedan werkte voor de organisatie Nonviolent Peaceforce, omschrijft hem in de New York Daily News als een harde werker. 'Na zijn tijd als militair wilde hij zich als burger blijven inzetten in rampgebieden, werkend voor ngo's. Hij was bereid in tenten te slapen en bouwde voor ons team compounds in de jungle.'

Haines heeft een dochter van 17 en een dochter van 4 uit een ander huwelijk. De laatste jaren woonde hij in Kroatië, de geboortegrond van zijn vrouw Dragana Prodanovic Haines.

'Hij betekent alles voor ons', zei Dragana Haines na de verdwijning van haar man tegen de Daily Telegraph. 'Hij is een fantastische man en vader. Niemand kan begrijpen hoe we ons voelen. Mijn dochter vraagt elke dag naar hem.'

Laatste woorden
Lange tijd werd niets van Haines vernomen, totdat hij op 2 september aan het eind van de onthoofdingsvideo van de Amerikaanse journalist Steven Sotloff opdook. Hij zou het volgende slachtoffer worden als Obama zijn luchtaanvallen voortzet, dreigde de beul in de video.

Die gruwelijke belofte werd gisteren ingelost. De laatste woorden van Haines luidden: 'Mijn naam is David Cawthorne Haines. Ik verklaar hierbij dat ik jou, David Cameron (premier van Groot-Brittannië red.), volledig verantwoordelijk houd voor mijn executie. Jij bent geheel vrijwillig een coalitie met de Verenigde Staten aangegaan tegen Islamitische Staat, net als jouw voorganger Tony Blair heeft gedaan.'

Een volgend potentieel slachtoffer is inmiddels bekend: de Brit Alan Henning. 'Als jij, Cameron, doorgaat met het gevecht tegen Islamitische Staat, dan heb je, net als meester Obama, bloed van het Britse volk aan je handen', aldus de beul.

Hieronder de volledige transcriptie van de tekst in de video.

De IS-beul toont David Haines voor de camera, aan het eind van de onthoofdingsvideo van Steven Sotloff. Beeld reuters
De IS-beul toont David Haines voor de camera, aan het eind van de onthoofdingsvideo van Steven Sotloff.Beeld reuters

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden