David Cameron nieuwe Britse premier

David Cameron is de nieuwe Britse premier. De leider van de Conservatieven maakt daarmee een einde aan dertien jaar Labourregering.

Van onze correspondent Gert Jan van Teeffelen

Na dagen van politiek drama voor en achter de schermen, heeft Groot-Brittannië een nieuwe premier. De Conservatief David Cameron kwam gisteravond rond kwart voor tien aan in Downing Street, nadat hij op audiëntie was geweest bij koningin Elizabeth. Die vroeg hem een nieuwe regering te vormen.

Woensdagochtend ontving Cameron zijn vicepremier en leider van de LibDems Nick Clegg voor een eerste werkbespreking op zijn ambtswoning. Zij gaven geen antwoord op vragen van de pers, maar lieten het bij een stevige handdruk, die volgens de BBC getuigde van een 'positieve lichaamstaal'. Cameron en Clegg geven vandaag verder vorm aan een coalitie-akkoord en zullen de ministersposten verdelen.

Jongste premier

Cameron (43) is de jongste Britse premier sinds Lord Liverpool in 1812 aantrad. Hoe zijn regering en beleid er precies uit zullen zien, is nog ongewis. Wel maakte hij bekend dat een ‘volledige coalitie tussen de Conservatieven en Liberaal Democraten’ in de maak is. In de naoorlogse Britse geschiedenis is een dergelijk verbond tussen partijen niet voorgekomen, behoudens een kortdurend gelegenheidspact in 1977. De LibDems waren gisteravond laat nog in vergadering.

Op de stoep liet Cameron doorschemeren hoe hij ‘echte verandering’ nastreeft. In de geest van de Amerikaanse president Kennedy zei Cameron dat Britten zich niet langer moeten afvragen ‘wat hun rechten zijn, maar wat hun verantwoordelijkheden zijn’. Om angsten weg te nemen dat de Conservatieven zich zo hard zullen tonen als in de Thatcherjaren, bezwoer hij dat ‘mijn regering altijd zal zorgen voor de ouderen, zwakken en armsten’.

Artikel gaat verder na fotospecial:

[FOTOSPECIAL]

Stroomversnelling

De formatie kwam dinsdag in een stroomversnelling nadat duidelijk was geworden dat het Labour niet lukte een pact te sluiten met de Liberaal Democraten van Nick Clegg. Nadat berichten binnenkwamen dat er koffers stonden bij de achteringang van Downing Street, volgde ’s avonds het nieuws dat Brown zijn ontslag ging indienen.

Inziend dat zijn positie onhoudbaar was, wilde hij de uitkomst van de besprekingen tussen de Conservatieven en de LibDems niet afwachten. Aangezien het Verenigd Koninkrijk nooit zonder premier zit, moest Cameron zich ookeveneens naar het paleis haasten.

Brown trad ook met onmiddellijke ingang af als Labourleider, iets waarvan hij een dag eerder nog had gezegd dat hij dat later dit jaar wilde doen. Zijn voorlopige vervanger is Harriet Harman. Zij zal echter niet deelnemen aan de leiderschapsverkiezing die Labour zal houden.

David Cameron (AP) Beeld
David Cameron (AP)
Gordon Brown en zijn vrouw Sarah. (Reuters) Beeld REUTERS
Gordon Brown en zijn vrouw Sarah. (Reuters)Beeld REUTERS
Gordon Brown poseert met zijn vrouw en kinderen nadat hij zijn ontslag heeft aangeboden. (EPA) Beeld
Gordon Brown poseert met zijn vrouw en kinderen nadat hij zijn ontslag heeft aangeboden. (EPA)
De kersverse Britse minister-president David Cameron, ontvangt zijn vicepremier Nick Clegg op Downing Street 10. (AP) Beeld
De kersverse Britse minister-president David Cameron, ontvangt zijn vicepremier Nick Clegg op Downing Street 10. (AP)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden