David Bowie, Rooftop Memories en het boerenleven

De favorieten en de aanraders van de redactie: Bowie natuurlijk, maar ook het boerenleven.

Fries paard gefotografeerd door Heleen Haijtema en Tryntsje Nauta Beeld
Fries paard gefotografeerd door Heleen Haijtema en Tryntsje NautaBeeld

Fotografie: Boeren, avonturen op het land

Fotomuseum Den Haag, t/m 13 maart
Werk van topfotografen als Ed van der Elsken, Adriaan Boer, Brand Overeem, Henri Berssenbrugge en talrijke anderen tilt de grote expositie over het boerenleven op tot een hoog ­niveau. Bijna anderhalve eeuw boerenleven, het onveranderlijke zowel als de voorgoed verdwenen tradities, wordt verbeeld met bijna 250 foto's en enkele prachtige (video)films. Een tentoonstelling die een ­vanzelfsprekende concentratie afdwingt. Een feest voor burgers en buitenlui.

Arno Haijtema

Pop David Bowie is

Groninger Museum, t/m 13/3
Zelf deed hij niet meer dan zijn archief met 75.000 items openstellen, maar de tentoonstelling die ervan is gemaakt is al net zo vernieuwend als de muziek van Bowie dat was. Bijna drie jaar na de opening in Londen is David Bowie is nu in Groningen te zien. Een zeldzaam zinnenprikkelende combinatie van muziek (neem de koptelefoon voor deze keer wel aan, het audiodeel geeft een extra dimensie), voorwerpen (instrumenten, notitieblokken), kledingstukken, foto's en filmpjes voert de bezoeker door Bowies carrière. Eenmaal in de laatste zaal, luisterend en kijkend naar ­Bowies grootste hits, wil je meteen weer terug.

Gijsbert Kamer

Treinreizigers maken een virtuele reis door het leven van de Britse popster David Bowie, die wordt vertoond in een 'Virtual Bowie Coupé'. De treincoupé is ingericht in samenwerking met het Groninger Museum, waar een tentoonstelling te zien is over muziekicoon Bowie. Beeld anp
Treinreizigers maken een virtuele reis door het leven van de Britse popster David Bowie, die wordt vertoond in een 'Virtual Bowie Coupé'. De treincoupé is ingericht in samenwerking met het Groninger Museum, waar een tentoonstelling te zien is over muziekicoon Bowie.Beeld anp

Theater: Hoe echt is echt

Door De Theatertroep, regie Hans Man in 't Veld. T/m 7 april
Toneelgrootheid Judith Herzberg schreef na jaren twee nieuwe toneelstukken: Hoe echt is echt echt en Zeeziek in het zwembad. Dat deed ze samen met de tien jonge acteurs van het Amsterdamse collectief De Theatertroep. Deze twee 'toneelnovelles', door de Theatergroep achter elkaar gespeeld, moeten het hebben van een aangenaam absurdistische grondtoon en bondige, observerende dialogen. Komedies zijn het, met alle absurde dubbelingen en persoonsverwarringen van dien. De acteurs leven zich uit in slapstickachtig spel. Er zijn allerlei metatheatrale grapjes. Dit is toneel waar het plezier vanaf spat.

Vincent Kouters

Beeldende kunst Seth Siegelaub

Stedelijk Museum, Amsterdam. T/m 17 april
Geen naam die velen iets zal zeggen. Seth Siegelaub. Toch was 'de man op de achtergrond' belangrijk voor het ontstaan van de conceptuele en minimale kunst in de jaren '60 en '70. De Amerikaan opereerde als galeriehouder, verzamelaar, organisator, zeg maar: handelsreiziger, veelal achter de schermen. Daarnaast was Siegelaub (1941-2013) een koortsachtig verzamelaar van oriëntaalse kleding, hoedjes en ander textiel. Prachtig vormgegeven tentoonstelling over een sfinxachtige kunstbehartiger.

Rutger Pontzen

Film: Tales

Regie Rakhshan Bani-Etemad
Terugkerend bij personages uit Rakhshan Bani-Etemads eerdere werk, versmelt Tales verschillende verhalen tot een fascinerende dwarreltocht door Teheran. Sommige figuren zien we enkel kort in een taxi of in de metro; op andere (een oude vrouw die voor haar achterstallige loon vecht, een tegen de klippen lopend echtpaar) houdt Bani-Etemad haar camera minutenlang gericht. Uit het vlechtwerk ontstaat een evenwichtig, rijk drama, afwisselend in sfeer én hecht van stijl.

Kevin Toma

Theater: Rooftop Memories

Door Tryater/Bellevue Lunchtheater. Bellevue, Amsterdam, t/m 30/1.
Laatste week van januari is Tryaterweek in Bellevue met uiteenlopende voorstellingen Eelco Venema, acteur bij het Friese gezelschap Tryater, schreef 'Rooftop Memories' een intieme, melancholieke voorstelling over een eenzame man, zijn druistige verleden en eigenzinnige jeugdliefde, gespeeld door Peer van den Berg, Venema zelf en Ali Zijlstra in een intrigerend decor waarin steeds weer nieuwe dingen opvallen. Zorgvuldig gemaakt en op een heel grappige manier onvoorspelbaar, dit kleine, pittige stuk.

Karin Veraart

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden