NieuwsVN-top biodiversiteit

David Attenborough: jaarlijks 500 miljard dollar naar vervuilende sectoren? Stop die subsidie in natuurbescherming

Sir David Attenborough deed woensdag namens meer dan 130 natuurorganisaties een oproep om jaarlijks ruim 500 miljard dollar aan subsidies voor onder meer de olie- en gasindustrie te verleggen naar bescherming van de natuur. De oproep kwam in de aanloop naar de VN-top over biodiversiteit.

null Beeld Alexis Rosenfeld / Getty
Beeld Alexis Rosenfeld / Getty

Landen geven nu per jaar 80 tot 90 miljard dollar uit aan natuurbescherming. Volgens wetenschappelijke studies is minimaal 700 miljard dollar per jaar extra nodig om het massaal uitsterven van planten- en diersoorten en de ineenstorting van hele ecosystemen, zoals koraalriffen, te voorkomen.

De tijd dringt volgens de 94-jarige Attenborough. ‘Onze natuur staat nu onder grotere druk dan op enig ander moment in de menselijke geschiedenis. De toekomst van de hele planeet, waarvan we allemaal afhankelijk zijn, is in groot gevaar’, aldus de natuurfilmer. ‘We kunnen een rampzalig verlies aan biodiversiteit nog keren, maar de tijd raakt op.’

De eendaagse VN-top vandaag in New York is de (grotendeels virtuele) aftrap naar de grote, door de coronacrisis uitgestelde VN-biodiversiteitstop die komend jaar mei in het Chinese Kunming wordt gehouden. Daar moeten lidstaten van het VN-verdrag over biodiversiteit (CBD) nieuwe afspraken maken over de bescherming van biodiversiteit en de natuur tot 2030. Van de afspraken over de periode 2010-2020 werd geen enkele gehaald.

Groen herstel

Een aantal landen, waaronder Canada en Groot-Brittannië, maar ook de Europese Unie, hebben beloofd 30 procent van hun land- en zeeoppervlakte te zullen beschermen in 2030. De VN hoopt dat komend jaar in Kunming de hele wereld zich achter die belofte kan scharen.

De eerder genoemde drie schaarden zich ook achter een andere oproep van meer dan zeventig landen om de crisis in de biodiversiteit te keren tot 2030. Daartoe zou natuurbescherming onderdeel moeten zijn van een ‘green recovery’ uit de coronacrisis en moet er meer geld naar groene doelen om ontbossing en vervuiling aan te pakken.

Die belofte werd niet getekend door landen als Brazilië en Indonesië – de twee landen met de grootste ontbossing – noch door China en de Verenigde Staten. Die laatste twee zijn de landen met de grootste uitstoot van broeikasgassen ter wereld.

Waarom er volgens de VN geen tijd meer te verliezen is:

Om massaal uitsterven van soorten te voorkomen moet het roer op alle fronten om.

Waarom we minstens 30 procent van de aarde moeten beschermen:

Nu is slechts 10-15 procent van het land en 1,17 procent van de oceanen beschermd, en vaak alleen in naam.

Hoe we in Europa tegelijk natuur en klimaat kunnen redden:

Grootschalig herstel van Europese bossen, veengebieden, graslanden en wetlands kan een cruciale bijdrage leveren aan het aanpakken van de ecologische en de klimaatcrisis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden