Daverschot moet weg uit Groningen

De Groningse hoofdofficier van justitie mr. R. Daverschot wordt overgeplaatst. Hem is door het landelijke Openbaar Ministerie te kennen gegeven dat hij uit Groningen moet vertrekken....

Van onze verslaggevers

Jan 't Hart

Frank van Zijl

DEN HAAG

Op zijn overplaatsing is aangedrongen door minister Sorgdrager van Justitie. Zij heeft hierover overeenstemming bereikt met het college van procureurs-generaal. Bronnen bij justitie bevestigen dit.

De Groningse hoofdofficier heeft daarop tevergeefs geopteerd voor de post van hoofdofficier in Arnhem, een positie die vacant is. Deze overstap zou een promotie betekenen, en werd Daverschot niet gegund. Onbekend is welke post het OM voor hem in gedachten heeft.

Bronnen bij justitie bevestigen dat een vertrek van Daverschot uit Groningen binnen enkele maanden gerealiseerd zal zijn. De pogingen hem elders onder te brengen, worden vertraagd door de gezagscrisis in Groningen. Na het vertrek van korpschef Veenstra vorige week zou een gedwongen overplaatsing van Daverschot hebben geleid tot een nog grotere bestuurscrisis. Daarbij komt dat ook de positie van burgemeester Ouwerkerk nog onzeker is. Volgende week debatteert de gemeenteraad over zijn rol in de Oosterpark-rellen.

Mocht de raad het vertrouwen in Ouwerkerk opzeggen, dan wordt het nog lastiger voor Justitie om ongeveer tezelfdertijd ook de derde man in de driehoek te vervangen. Gezien de onzekerheid hierover wacht Justitie met de overplaatsing van Daverschot. Een andere reden is dat Justitie er geen behoefte aan heeft om opnieuw de kwestie-Lancee op te rakelen.

Daverschot wordt door Sorgdrager en het college van procureurs-generaal verweten dat hij de zaak van politiechef Lancee van Schiermonnikoog heeft verknald. OM en politie in Groningen gaven elkaar publiekelijk de schuld van de gemaakte fouten. Bovendien heeft Daverschot Sorgdrager onvolledig geïnformeerd. Vele OM-functionarissen hebben in de zaak-Lancee fouten gemaakt en Sorgdrager kwam over de kwestie in de Tweede Kamer onder vuur te liggen.

Lancee werd door zijn dochter beschuldigd van incest. Vier maanden later trok zij de beschuldiging in. Aan het licht kwam dat er veel fouten waren gemaakt met de inzet van deskundigen, het afnemen van verhoren en de wijze van arresteren. Het OM rukte uit met een helikopter en lichtte Lancee met een arrestatieteam van zijn bed. In het rapport van onderzoekbureau Bakkenist wordt Daverschot verweten dat hij 'als bevoegd gezag onvoldoende gevoel heeft getoond voor de bestuurlijke verhoudingen'.

Het college van procureurs-generaal ontkende gisteravond de ophanden zijnde overplaatsing van Daverschot. Daverschot liet weten geen aanleiding te zien om zelf te vertrekken.

Pagina 7: Nieuwe korpschef Brand is 'een man van compromissen' Pagina 11: Commentaar

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden