Dave Eggers spreekt lezers liefst onbespied

VAN ONZE VERSLAGGEVER MICHAEL PERSSON

AMSTERDAM - Niet fotograferen, niet filmen, staat er op een bordje bij de signerende schrijver. Dave Eggers is gesteld op zijn privacy. De auteur van De Cirkel, de bestseller waarin camera's overal zijn en privacy diefstal heet, waarin alles wordt vastgelegd en alles wordt gedeeld, weet precies wat hij niet wil: foto's, filmpjes.

Dit hoeft nou eens een keer niet te worden vastgelegd.

Eggers zit maandagmiddag in De Nieuwe Boekhandel, een boekwinkel in Amsterdam-West, en zal later nog even in Haarlem aan een tafeltje gaan zitten. Twee signeersessies en daarna eten en drinken met zijn uitgever, vertaler en vormgever: dat is alles wat een van de belangrijkste schrijvers van deze tijd hier in Nederland komt doen. 'Hij had wel vijftig interviews kunnen geven en dertig keer op tv kunnen optreden', zegt zijn uitgever Oscar van Gelderen. 'Dat had ik natuurlijk prachtig gevonden. Maar dat doet-ie dus niet.'

Nee, zegt Eggers, een Amerikaan van 43 zonder mobiele telefoon en met slechts twee tweets op Twitter: hij wil gewoon met zijn lezers praten. Dus zit hij aan dit bureau, in een bruin jack met een fles water en een fles jus naast hem, en praat met zijn lezers, een rij studenten, dertigers en een paar ouderen. Eén voor één schuiven ze aan voor een gesprek van 5, 6, 10 minuten.

Sommigen hebben dat hele wonderlijke geëngageerde oeuvre onder de arm. Of het nu over weeskinderen gaat of over de burgeroorlog in Soedan of New Orleans na de watersnood: in Eggers' handen staat niets meer ver van ons bed.

Nu heeft hij de toekomst naar ons toe gehaald. De Cirkel gaat over een hip bedrijf in Silicon Valley, een opvolger van Google, Facebook en Twitter, dat een allesomvattend sociaal netwerk van onze data bouwt. Nog nooit was een dystopie zo voorstelbaar.

Eggers vreest dat die toekomst eraan zit te komen, ondanks het privacybewustzijn dat is ontstaan na Edward Snowden en na De Cirkel. 'Er zijn te veel mensen die zich willen prijsgeven. Die zich willen laten zien. Die willen bestaan.'

Alle technieken die hij beschrijft zijn er al, zegt hij, behalve gedachtenlezen. 'Maar er zijn gewoon te veel slimme mensen op de wereld. Degene die dat gaat uitvinden, is al geboren.'

Het enige wat erop zit: vertrekken. 'In Patagonië, daar kun je je er misschien aan onttrekken.'

Dan gaat hij verder met signeren. 'Ik ben blij je te kennen en noem je mijn vriend', schrijft hij voor iemand. Die maakt er een foto van. Te zien op Twitter.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden