nieuws VS - Rusland

Datum en locatie bekend: eerste top Trump-Poetin is op 16 juli in Helsinki

De eerste top tussen president Trump en president Poetin vindt op 16 juli plaats in de Finse hoofdstad Helsinki. Dit hebben het Kremlin en het Witte Huis donderdag bekendgemaakt. Op de agenda staan in ieder geval de relatie tussen beide landen en internationale kwesties zoals Noord-Korea en de oorlog in Syrië. 

Trump en Poetin ontmoeten elkaar binnenkort opnieuw tijdens een officiële top in Helsinki. Beeld afp

Verwacht wordt dat Trump bekritiseerd zal worden in de VS vanwege de top, gezien de Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen. Kort voor de aankondiging van de top, wees de president in een tweet er nog op dat 'Rusland blijft volhouden dat het niet betrokken was bij inmenging in de verkiezingen'. 

Ook zal de topontmoeting tot bezorgdheid leiden onder de Europese bondgenoten, die al ruim een jaar moeten toezien hoe Trump aanstuurt op goede relaties met Poetin.  De topontmoeting komt vlak na Trumps bezoek aan Brussel voor de Navo-top, die wordt gehouden op 11 en 12 juli. 

Tijdens zijn bezoek de afgelopen dagen aan Moskou presenteerde Trumps nationale veiligheidsadviseur John Bolton de ontmoeting als een dienstmededeling. ‘Er is niets ongebruikelijks aan deze top’, zei Bolton in een zaaltje op het moment dat de wereld woensdag keek naar de uitschakeling van Duitsland op het WK.

Beladen

Maar de eerste top tussen Trump en Poetin vindt plaats op een beladen moment voor de relaties tussen de VS en Rusland. In Amerika loopt nog altijd een onderzoek naar de banden tussen Trumps presidentscampagne en het Kremlin. De relatie is de afgelopen maanden verder verzwakt door spanningen rond het conflict in Syrië, de vergiftiging van een voormalig Russische spion in Engeland en nieuwe sancties.

Ook bondgenoten van de VS zullen de ontmoeting gespannen volgen. Landen als het Verenigd Koninkrijk lijken Rusland te willen isoleren, terwijl president Trump begin deze maand opriep om Rusland weer aan te laten schuiven bij de G7 – Rusland is sinds 2014 niet welkom wegens de annexatie van de Oekraïense Krim.

Trump wil al langer een top met Poetin, maar topambtenaren hielden dit volgens Amerikaanse media lange tijd tegen. Door zijn nationale veiligheidsadviseur naar Moskou te sturen, heeft Trump de top er nu doorgeduwd. ‘De ontmoeting is iets dat de president moet doen en zal doen, ongeacht politieke kritiek thuis’, zei Bolton.

Het Kremlin kijkt al langer uit naar de ontmoeting. Aan het begin van Trumps presidentschap zei Poetin een top te willen ‘zodra de Amerikaanse kant er klaar voor is’.

Veiligheidsadviseur Bolton werd tijdens de voorbereidende bijeenkomst dan ook met groot respect verwelkomd in Moskou. De Amerikaan mocht zelfs op bezoek bij president Poetin, die normaal gesproken alleen met ambtsgenoten spreekt. Poetin zou zelfs op tijd zijn geweest – wat zelden voorkomt.

‘Enorme betekenis’

In Rusland is de top met meer spektakel aangekondigd dan in de VS. ‘Dit wordt het grootste internationale evenement van de zomer’, zei Joeri Oesjakov, Poetins buitenlandadviseur. ‘Dit is van enorme betekenis voor Rusland en Amerika, maar ook voor de rest van de wereld.’

De Russen zien Trump als een president die Rusland serieus neemt. Diens voorganger Obama wordt vooral herinnerd om zijn uitspraak dat Rusland niet meer is dan ‘een regionale macht’. Trump heeft herhaaldelijk gepleit voor betere banden met Rusland.

Grote doorbraken worden tijdens de top in Helsinki overigens niet verwacht. Poetin zei woensdag te hopen op ‘eerste stappen naar het herstel van volledige relaties’ tussen de VS en Rusland. Onderwerpen die zeker op de agenda staan, zijn volgens Kremlin-adviseur Oesjakov: nucleaire veiligheid, de strijd tegen het internationaal terrorisme, conflicten in Oekraïne en Syrië, en de banden tussen Rusland en de VS.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.