Datingonderzoek is 'misleidend'

Internetdaten leidt tot een lang en gelukkig huwelijk, blijkt uit een wijdverspreid maar dubieus onderzoek. Een van de eerste grote studies naar het liefdesgeluk van onlinedaters op de lange termijn leidt tot argwaan bij collega-onderzoekers.

VAN ONZE VERSLAGGEVER TONIE MUDDE

AMSTERDAM - Wetenschappers van onder meer University of Chicago ondervroegen een representatieve groep van ruim 19.000 Amerikanen die elkaar tussen 2005 en 2012 het ja-woord gaven.

Hieruit blijkt dat getrouwde stellen die elkaar online hadden ontmoet vaker bij elkaar blijven dan stellen die elkaar op conventionele plekken tegen het lijf waren gelopen, zoals werk of kroeg. Ook gaven de 'onlinestellen' hun relatie een hoger rapportcijfer.

Het onderzoek werd maandag gepubliceerd in het gerespecteerde wetenschappelijk tijdschrift PNAS, en de prikkelende conclusie ging als een lopend vuur de wereld over.

In die berichten werd meestal gezwegen over de kleine letters in de studie. Daarin staat dat het onderzoek is gefinancierd door eHarmony.com, een populaire datingsite in de Verenigde Staten. De eerste auteur van de studie, John Cacioppo, is wetenschappelijk adviseur van eHarmony. Een andere auteur, Gian Gonzaga, is de voormalige directeur van eHarmony Laboratories.

Eli Finkel, hoogleraar aan Northwestern University in Chicago, bekijkt het onderzoek van zijn collega's daarom met argwaan. 'Ik ben op mijn hoede als een onderzoek is gefinancieerd door een partij met een duidelijk belang bij bepaalde resultaten. Ik ben extra op mijn hoede als die partij een winstoogmerk heeft. En ik ben nóg meer op mijn hoede als de betrokken wetenschappers ook nog eens in dienst zijn bij de partij die het onderzoek betaalt.'

Los van de financiering vindt Finkel de conclusie dat internetdaten leidt tot een beter huwelijk 'misleidend'. Van de getrouwde stellen die elkaar offline hadden ontmoet, ging in zeven jaar tijd 7,6 procent uit elkaar. Bij de online-stellen was dit 6 procent. De online-stellen gaven hun relatie gemiddeld een 5,64, de offlinestellen een 5,48. Minimale verschillen dus, die volgens Finkel niet per se aan het onlinedaten kunnen worden toegeschreven.

'Stel dat onlinedaters extra graag een serieuze relatie aangaan. Dan kan alleen al die motivatie de langere relaties verklaren. De manier van ontmoeten hoeft daar niets aan bij te dragen.'

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden