Dating in the Dark

Wat: Dating in the Dark

Waar: in een donkere kamer

Donkere kamer? Met gays zeker: nee hoor, met hetero's

Bedacht door: RTientaLpa 8

Recensent: Joost

Zo'n 8.000 jaar nadat we uit het Paradijs zijn geschopt, zijn we best ver gekomen in het negeren van onze natuur. We dragen stukken stof ('T-shirts') om onze lichamen, we lijden honger vanwege ons geloof c.q. de lijn, we wensen elkaar zonder goede redenen goede dagen of avonden en we onthouden ons van het bespringen van onze knappere of populairdere medemens - behalve homo's natuurlijk, die doen dat gewoon. De meest hypocriete ontwikkelde mensen proberen zichzelf ervan te overtuigen dat het uiterlijk er niet toe doet - dat puur en alleen de persoonlijkheid een factor kan zijn in aantrekkingskracht.

Deze mensen doen van oudsher mee aan blinddate-televisieshows zoals Op Goed Geluk en nu ook Dating in the Dark, ooit bedacht door zender Tien. Maar vergeet de Nederlandse versie, de Amerikaanse en Australische, die zijn de bom.

Het concept is briljant: laat mensen met elkaar daten, zonder dat ze elkaar kunnen zien. In dit geval niet door middel van kartonnen scheidingswand in de vorm van hartjes, maar in plaats daarvan in een pikdonkere kamer. Aan hoe donker deze kamer precies is, worden we elke aflevering weer herinnerd door de deelnemers die zeggen: 'Ja, ik wist wel dat het donker zou zijn, maar zó donker had ik het niet verwacht! Je ziet helemaal niets!' De deelnemers mogen verder alles: elkaar betasten, elkaars oogbollen likken, per ongeluk elkaars neus proberen te zoenen, de rumba dansen, het maakt niet uit. De kijkers thuis slaan alles met behulp van infraroodcamera's gaande, waardoor ze precies kunnen zien hoe genant het er allemaal aan toegaat. Sowieso leuk om mensen te zien die zelf niets kunnen zien: meisjes die heel hard om een grapje lachen naar niemand in het bijzonder, omdat de jongen net een halve meter meer naar links stond.

Na een aantal dates, eerst op uitnodiging van de deelnemers, daarna op basis van een match-score van de alwetende Computer, krijgen de deelnemers elkaar te zien. Een leuk moment voor de kijker, want die ziet live de reactie van de date-partners als die elkaar voor het eerst zien. De drie jongens en drie meisjes hebben inmiddels een ideaalbeeld van hun partner gevormd, waarop een anticlimax onherroepelijk volgt. Ook van dit feit worden wij elke aflevering opnieuw op de hoogte gesteld: 'I had this image of her, but she looks different [lelijk!!] than I had in mind.'

Na alle teleurstellingen is het tijd voor het dilemma: ga ik met het lelijke meisje daten of ben ik ten overstaan van alle kijkers een grote klootzak? Dit dilemma wordt uitgespeeld op het balkon: het lelijkere meisje, waarvan de kijker al weet dat zij voor de knappere jongen kiest, wordt eerst op het balkon gezet. Voelt de jongen zich onder druk van de publieke opinie gedwongen om op een date met het meisje te gaan, dan verschijnt hij uit de deur naar het balkon. Kiest de jongen voor eerlijkheid, dan vertrekt hij via de voordeur en volgt er een huilmomentje, zoals gister bij dat arme dikke varkentje, dat door die lelijke aap in de kou werd gezet.

Genante momenten galore: daarvoor vier sterren. Om de hypocrisie dat aantrekkingskracht niets met uiterlijk te maken zou moeten hebben: een ster aftrek.

recensiekoning.nl

P.S. Dit artikel is vanuit het oogpunt van de jongen geschreven. Voor diegenen die zich hierdoor benadeeld voelen, volgt morgen de recensie op onze site, waarbij je je geslacht kunt invullen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden