nieuws

Datalek bij NAM: gegevens 19 duizend mensen op straat

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) is getroffen door een cyberaanval, waardoor de privégegevens van 19 duizend mensen bij hackers terecht zijn gekomen. Het gaat om huiseigenaren die schade zeggen te hebben ondervonden door de gasboringen in Groningen.

Een gebouw is verstevigd met balken als gevolg van aardbevingsschade die is ontstaan door de gaswinning van de NAM in het gebied. Beeld ANP
Een gebouw is verstevigd met balken als gevolg van aardbevingsschade die is ontstaan door de gaswinning van de NAM in het gebied.Beeld ANP

Volgens de NAM zijn er in elk geval persoons- en adresgegevens ontvreemd. Van 120 mensen zijn privacygevoelige gegevens als e-mailadressen, telefoonnummers of bankgegevens gelekt, laat een woordvoerder aan persbureau ANP weten. Volgens de NAM zijn van ‘een handvol’ personen de bankgegevens ontvreemd.

In een bericht op de website zegt de NAM vorige week te zijn geïnformeerd over een zogenaamd ‘cyber-veiligheidsincident’. Het betreft een grootschalig datalek, waarbij hackers wereldwijd van vele bedrijven en instanties informatie hebben ontvreemd. Bij de NAM lukte dit door een beveiligingslek in de software van het bedrijf Accellion.

De NAM gebruikt deze software voor het beveiligd versturen van grote informatiebestanden, op verzoek van het Instituut Mijnbouwschade Groningen. Op die manier verstuurt de NAM informatie over de afhandeling van claims over waardedalingen vanwege de aardbevingen als gevolg van gaswinning.

Accellion heeft het beveiligingslek inmiddels hersteld. Hackers hebben geen toegang gehad tot de it-systemen, aldus de NAM. Andere informatie over de schadeclaims wordt bewaard in een afgeschermd gedeelte op het netwerk.

De NAM heeft melding gemaakt bij de Autoriteit Persoonsgegevens: ‘Wij weten tot op heden niet wie verantwoordelijk is voor deze datadiefstal en het is onbekend wat derden eventueel met de informatie gaan doen. Het spreekt voor zich dat wij dit nauwlettend blijven monitoren en u opnieuw zullen informeren als er nieuwe informatie is.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden