DATA VAN NU EN TOEN

In de vorige eeuw bracht de Amsterdamse kunstverzamelaar Abraham Willet een grote collectie zestiende- en zeventiende-eeuwse glaswerk uit Venetië bijeen....

30 NOVEMBER

Tot en met 11 april 1999 in Museum Willet-Holthuysen, Herengracht 605, Amsterdam. Open: maandag-vrijdag van 10 tot 5, zaterdag en zondag van 11 tot 5.

Deventer is een stad waar beroemde mensen vandaan kwamen. Erasmus, Thomas á Kempis en Geert Grote gingen er naar school. De leerlingen van de Latijnse School moesten ook na schooltijd nog Latijn spreken. Misschien is dát de oorsprong van hun grote beroemdheid.

'Met Erasmus naar school' is tot en met 14 februari te zien in het Historisch Museum De Waag, Brink 56, tel.0570-693780. Open: dinsdag-zaterdag van 10 tot 5, zaterdag en zondag van 1 tot 5.

Vroeger hadden veel musea een rariteitenkabinet en stelden ook, zonder enige schroom menselijke resten tentoon. De haren van nationaal held Van Speyk ('Dan liever de lucht in') of een gesnelde Dayakschedel maakten deel uit van zulke exposities. Maar gaandeweg vond men dat niet kies en de rariteiten verdwenen naar zolder of kelder. Maar er lijkt een come back van het rariteitenkabinet als kijkspel op komst.

'Menselijke resten in musea' is tot en met 10 januari 1999 te zien in de Kunsthal aan de Westzeedijk 341, Rotterdam. Tel.010-4400321. Open: dinsdag-zaterdag van 10 tot 5, zaterdag en zondag van 1 tot 5.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden