DATA VAN NU EN TOEN

Wie in Museum Het Paleis in Den Haag de tentoonstelling over het Marshall Plan heeft gemist, kan nog tot en met 16 maart terecht in het Verzetsmuseum Zuid-Holland aan de Turfmarkt 30 in Gouda....

5 JANUARI

Tuissen 1948 en 1952 gaven de Amerikanen 980 miljoen dollar om de Nederlandse economie uit het slop van de Tweede Wereldoorlog te helpen. Maar met dat geld kwamen ook allerlei andere dingen uit Amerika overgewaaid, zoals nieuwe ideeën over cultuur, recrteatie en muziek. Door het Marshall Plan werd de Nederlandse samenleving blijvend veranderd.

Geopend: dinsdags-vrijdags van één tot vijf. Zaterdags en zondags van twaalf tot vijf

Het Maritiem Museum (Rotterdam) beheert sedert enige tijd de fotocollectie van Nedlloyd, oftwel de Nederlandsche Lloyd, zoals het vroeger heette. Het archief telt rond vijftigduizend foto's over scheepvaart sinds 1870. Er is nu een tentoonstelling uit gedestilleerd (tot en met 8 maart). Er zijn uiteraard veel schepen te zien, maar ook rederskantoren, ladingen, passagiers en havens die vroeger werden aangedaan.

Het Maritiem Museum 'Prins Hendrik' aan de Leuvehaven 1, Rotterdam is geopend dinsdags-zaterdags van tien tot vijf, en zondags van elf tot vijf.

5 JANUARI

1968: Alexander Dubcek wordt eerste secretaris van de Tsjechoslowaakse communistische partij. Voorbode van de 'Praagse Lente'.

6 JANUARI

1945: Einde van 'The Battle of the Bulge', het laatste Duitse tegenoffensief in de Ardennen.

7 JANUARI

49 vC: Julius Caesar weigert, terugkerend uit Gallië, zijn leger te demobiliseren, overschrijdt de Rubicon en stort het Romeinse Rijk in een burgeroorlog.

8 JANUARI

1959: Charles de Gaulle wordt president van de Vijfde Franse Republiek.

9 JANUARI

1929: Alexander Fleming ontdekt penicilline als infectiebestrijder.

10 JANUARI

1994: De NAVO biedt de staten van het voormalige Oostblok een 'partnerschap voor de vrede' aan, mits hunhervormingen blijven doorgaan.

11 JANUARI

1923: Belgische en Franse troepen bezetten het Roergebied omdat Duitsland de overwinnaars van de Eerste Wereldoorlog te weinig kolen levert.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden